Referandumda Seçmeni serbest bırakmak ne demek?

Ahmed ÇITLAKOĞLU

 Siyasî partiler, iktidara gelip parti proğramlarında deklare ettiği fikirlerini devlet idaresinde uygulamak, ülkesine ve milletine faydalı hizmetlerde bulunmak üzere kurulur…

 
Bir siyasi parti ki kuruluşundan, parti tabelasını astığı günden bugüne 15 yıldan fazla süre geçmiş… Bu zaman diliminde bütün seçimlere de katılan bir partinin son genel seçimlere bakıldığında rey oranının (partiye milletin teveccühünün) % 0,10 seviyesinde olduğu görülür…
 
Böyle bir partinin yönetim kadrosu, Başkanlık Sistemine EVET mi, HAYIR mı referandumunda ne diyeceklerine henüz karar verememişler!..
Açık olarak “EVET” diyeceğiz demiyorlar, ama “Hayır demediğimizi ve hayır kampanyası yürütmeyeceğiz deklare ettik. Parti olarak seçmenimizi serbest bıraktık” da demeyi ihmal etmiyorlar!
 
Peki, parti üst yönetim kadrosu net olarak bir karar verememişse, parti tabanı nasıl karar verecek? 
Her meselede parti tabanına talimat yağdıranlar, teşkilatların tek ses, tek yumruk olması için sözde gayret gösterenler; nedense “Parlamenter sisteme DEVAM mı, ELVEDA mı?..  Başkanlık sistemine EVET mi, HAYIR mı?”  gibi ciddi bir karar aşamasında “biz bilmeyiz, siz bilirsiniz!” diyecekler!
 
 “HAYIR” denilmeyecekse, bunun karşıtı; ya “EVET” demek veya rey kullanmak için sandığa hiç gitmemektir!
Sandığa gidip de “EVET” denilmeyecekse, bu da; açıkça “oy pusulasını iptal edin, boş rey kullanın” demektir!
Bu nasıl bir siyaset mantığıdır?.. 
Bir siyasi parti, seçmenine nasıl olur da “rey kullanmak için sandığa gitmeyin”, ya da “sandığa giderseniz boş rey kullanın” diyebilir?
 
İş konuşmaya gelince “Asra yemin olsun ki, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenlerin dışındaki insanlar mutlaka ziyandadır” ilâhi hükmü düşürmeyeceksiniz, iş uygulamaya safhasına gelince; “hakkı ve sabrı tavsiye ediniz” emrini unutup “siz istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz” diyeceksiniz!
 
Parti tavanı, bu kararsız ve tutarsız tutumuyla acaba kimlere ne mesaj vermek istemiş olabilir ki?
 
“Sana rağbet ve muhabbeti olan kişiye rağbet etmemen, nasibinde noksana düşmendir. Senden hoşlanmayana rağbet etmense alçalmandır” (Hz. Ali (r.a)
 
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu  
17 Şubat 2017 / 20 Cemâziyelevvel 1438