20 Temmuz Salı, Kurban Bayramı…
***
Kurban Bayramı nedir?..
- Kurban Bayramı; “Ben hanif (hakka yönelmiş) olarak, yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 162) diyerek, Resul-i Ekrem’in sünneti üzere kurbanlarını kesenlerin bayramıdır…
- Kurban Bayramı; kendini ve Rabbini bilenlerin, tefekkür ve tezekkür edenlerin, gönülden Rabbine teslim olanların bayramıdır…
- Kurban Bayramı; Allah için maddi fedakârlıkta bulunan, verilen nimetlere şükreden, keder ve sıkıntılara sabreden, kendilerini haramdan koruyan ve yaptıkları ibadet ve tövbelerle günahlardan temizlenen Müslümanlara; bu ibadetlerinin karşılığı olarak Allah’ın bir hediyesidir…
Kurban Bayramı; kurban kesmeye ve eş-dost, sıla-i rahim (akraba) ziyaretlerine vesile olması sebebiyle Müslümanlar için büyük bir nimettir, ibadettir…
Kurban Bayramı; bazıları için turizm müesseselerini ihya etme vesilesi, bazıları için ana ve babalardan, akraba ve dostlardan, komşulardan uzaklaşmaya(!) bir tatil (!) fırsatı, bazıları için de hayvan pazarlama(!) fırsatıdır!..
Kurban Bayramı; Müslümanlar için turizm müesseselerini ihya etme vesilesi ve tatil fırsatı değildir…
Ana ve babalardan, akraba ve dostlardan, komşulardan uzaklaşmaya değil yakınlaşmaya bir fırsattır.
Kurban Bayramı; zenginlerin fakirlerle, evlatların anne ve babalarıyla, torunların babaanne-anneanne ve dedeleriyle, akrabaların, kardeş ve dostların birbirleriyle buluşma ve kaynaşma vesilesidir.
Kurban nedir?..
- Kurban; Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen hayvanların genel tanımıdır.
- Kurban; sadece hayvan boğazlamak ve ihtiyaç sahiplerine et dağıtmaktan ibaret değildir…
- Kurban; Peygamberimizin (s.a.v) kurbanın meşru kılındığı hicretin ikinci yılından vefatına kadar hiç aksatmadan sürekli olarak her yıl yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği bir ibadettir.
- Kurban; Hz. İbrahim aleyhisselamın oğlu İsmail aleyhisselamı Allah için feda edebilmesinin, oğul Hz. İsmail’in baba Hz. İbrahim’e itaat ve teslimiyetinin sembolüdür…
- Kurban; Allah'a teslimiyetin ve şükrün ifadesidir…
- Kurban; yeryüzünde “ilk” cinayet sebebidir!..
***
Kurbanı doğru anlamak!..
Kurbanı doğru anlayabilmek için önce Kâbil ve Hâbil ile Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Kur’anı Kerimdeki kıssalarını doğru anlamak gerekir…
Hâbil ile Hz. İbrahim’in kıssaları doğru anlayabilmek için onların Allah’a adadığı kurban ile kestiğimiz (adadığımız!) kurbanlarımızı doğru mukayese etmek ve kurban keserken neyi kurban ettiğimizi doğru anlamak gerekir!
Hz. Âdem’in büyük oğlu Kâbil’in kardeşi Hâbil’i öldürme sebebi; Hâbil’in kurbanı kabul edilirken kendi kurbanının kabul edilmeyişidir… Kurbanın kabul edilişine vesile takvadır... Kardeş katilliğinin sebebi ise hasedliktir!
***
Kurban; Hz. Âdem’in çocukları Kâbil ile Hâbil’in samimiyet sınavının (günümüz Kâbil ve Hâbilleri için) her yıl tekrarlandığı bir sınavdır!..
Öyle bir sınav ki, Allah’ın emrine en güzel şekilde itaat eden ve kanaatkâr davranan, sahip olduğunun en iyisini Allah’a adayan Hâbillerin kazandığı, samimiyetsiz ve kıskanç tavırlarıyla sahip olduğunun en kötüsünü Allah’a adayan Kâbillerin kaybettiği bir sınav!..
Kurban, kurban ettiğimiz şeyin kendisi de esasında Allah’a ait olanı Allah’a vermektir…
***
Kurban kesmeye imkânı olduğu halde “benim kurban kesmeye gücüm yok” demek; sağlamken “ben sakatım” demektir!..
***
Kurban Bayramı Müslümanların bayramıdır… Hâbillerin, İbrahimlerin, İsmaillerin bayramıdır…
Kâbil olanlar; Hâbil, İbrahim ve İsmail olamayanlar; Kurbandaki hikmeti ve Bayramdaki güzelliği anlayamayacak; kurban kesmeyi hayvan katliamı, bayramlaşmayı da turistik tatil bilecek ve göreceklerdir.
***
“Allah’ım! Bu kurbanlar senin nimetindir ve senin rızan içindir. Benim, ailemin ve ümmetimin kurbanlarını kabul eyle!” (İbn Mâce, Edâhî, 1; Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 3-4.)
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
17 Temmuz 2021 C.tesi / 07 Zilhicce 1442