Bilinen bir gerçek, bir ilin nüfusu ve seçmen sayısı artarsa o ilin çıkartacağı milletvekili sayısı da artar, aksi olursa, yani nüfus ve seçmen sayısında azalma olursa milletvekili sayısı da azalır.
Ama herhalde bunun tek istisnası Ordu ili olsa gerek…
2011 genel seçimlerinde Ordu, nüfusu 714.390 iken 6 milletvekili çıkartıyor…
2013’de Büyükşehir olurken nüfusun 770.149 olduğu resmen ilan edilmişti!
YSK, 2015 seçimlerinde illerin çıkaracağı milletvekili sayısını güncellerken Ordu’nun milletvekili sayasının 5'e düştüğünü ilan ediliyor…
Milletvekili sayısını YSK belirliyor…
YSK, kararlarını Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı verilerine göre veriyor…
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığın mesnedi; TC kimlik numarasına göre kayıt tutan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi…
Sorgulanması gereken hususlar:
Büyükşehir olabilmek için nüfusun 750 bini aşması gerekiyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu kayıtlarına göre 2013 yılı sonu itibariyle nüfusunun 770.149 olduğunun görülmesi üzerine Ordu ili de Büyükşehir olmayı hak kazanmıştı.
Nasıl oluyor da 714 bin nüfusu varken 6 milletvekili çıkartan bir il, nüfusu 770 bin’e çıkmasına rağmen çıkaracağı milletvekili sayısı 5’e düşüyor?..
YSK yetkilileri, “2015 yılı milletvekili sayısını tespit ederken bizler 2013 yılı verilerini değil, 2014 yılı verilerini esas alıyoruz. Ordu ilinin 2014 yılı nüfusu da Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 724 bin olarak tespit edilmiştir” diyebilirler!..
O zaman sormazlar mı?:
- Büyükşehir olurken Ordu’nun nüfusu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre tespit edilmemiş miydi?
- 2013 yılı nüfus kayıtları doğruysa, bir yıl içinde bir şehrin nüfusu 770 bin’den 724 bin’e nasıl düştü? Tabiî bir afet mi oldu?
- 2013 yılı resmi rakamları mı gerçeği yansıtmıyor, yoksa 2014 yılı rakamları mı?
- Yoksa 2013 yılında Ordu ili, nüfus itibariyle Büyükşehir olmayı hak etmiyordu da resmen(!) Büyükşehir mi ilan edildi?
- Yada öyle değil de, Ordu ilinin Büyükşehir olması tartışmalı hale mi getirilmek isteniyor?
- Bütün bu ihtimallerin dışında yoksa gizli bir “paralel el” Türkiye İstatistik Kurumu ve/veya YSK kararlarını tartışmalı hale getirmek için devrede mi?
- Hani, ışıklı kavşaklarda otomatik ışık sistemine bazen manuel bir elin devreye girip; istediği kadar yeşil, istediği kadar kırmızı ışığı kırmızı ışığı devrede tutması misali, birileri de “ben, istediğim yerde, istediğim sayıda milletvekili çıkarttırır, istediğim zaman bir vilayeti Büşükşehir yaparım, istediğim zaman da küçükşehir yaparım mı demek istiyor?
***
Haber analizi…
Ordu-Giresun Havaalanı’nda ilk uçak!..
Milliyet.com’da 5 Şubat tarihli bir haber: “Ordu-Giresun Havaalanı'na ilk uçak Cuma günü iniyor.”
Başka haber sitelerinde de aynı mahiyette haberler yayınlanır…
Ordu Giresun Uluslararası Havaalanı facebook sitesinde 05 Şubat tarihli başka bir haber:
“Sabiha Gökçen Havalimanı bugün Boeing 787 Dreamliner uçağını alanında ilk kez ağırladık!
We welcomed Boeing 787 Dreamliner for the first time at our airport!”
Ordu ve Giresun Ak Parti teşkilatları, Mart ayında hizmete girmesi planlanan havaalanı inşaatındaki son durumu yerinde incelemek üzere gelecek olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ı karşılayamaya hazırlanıyorlar…
6 Şubat Cuma günü saat 10’da, iki komşu ilin teşkilat mensupları, belediye başkanları, mülki idareciler; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ı karşılamak ve ilk uçağı görmek üzere inşaat sahasında beklemedeler…
- Uçak beklenirken helikopter iniş yapıyor…
- Basın mensupları ve kameralar, Bakan’ın konuşmasını almak üzere hazırlıklarını yapmışlar, yerlerini almışlarken… Sayın Bakan helikopterden indikten sonra doğrudan bir arabaya binip havaalanı sahasını gezmeye gidiyorlar!
- Havaalanı, sanki sadece Ordu’nun havaalanı gibi bir görüntü sergileniyor…
- Ordu Belediye Başkanı karşılamada hazır bulunurken gözler Giresun Merkez ve bazı ilçe Belediye Başkanlarını arıyor…
- Giresun Ak Parti il ve ilçe teşkilatlarının tam kadro karşılamada hazır bulunmamaları ve nice siyasi toplantılarda ön sıralarda bulunan bazı isimlerin bu karşılamada yer almaması, dikkat çeken bir ayrıntı idi…
- Bakan ve uçak görmeye gelenler ne uçağı ne de Bakanı göremeden alandan ayrılırken “Buraya gelmesi gerekenler niçin acaba burada yok, deniliyordu. Adamlar haklıymış… Siyasette de bayağı uzak görüşlülermiş… Bu durumu önceden biliyorlarmış ki, zahmete katlanmamışlar!” esprilerini de mırıldanıyorlardı…
Karşılama töreninde hatırda kalanlar:
- Havaalanı hizmete girdikten sonra sanki Ordu vilayeti öz evlat, Giresun üvey evlat muamelesi görecek gibi bir görüntü veriyor…
- Giresun Ak Parti teşkilatı ve belediye başkanlarının tam kadro bu törende yer almamalarının sebebi, acaba;
· Bu karşılama günden dışı, sıradan bir ziyaret mi görülmektedir?
· Teşkilatta bir haberleşme sıkıntısı mı vardır, yoksa organizasyon eksikliği mi?
***
Bakan’ın havaalanına gelişi Akşam.com’da 6 Şubat tarihinde (bugün) şöyle haberleştirilir: “Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, Ordu-Giresun Havalimanı’na özel uçakla indi.” Haber, Bakan'ın uçaktan inerken çekilmiş(!) resmi ile servis edilmiş!.. (http://www.aksam.com.tr/ekonomi/50-yil-aradan-sonra-bir-ilk/haber-379609)