BİR TİYATRO SEVDASI

Abdurrahman AKSU


Gurbet ellerinde şoförlük yaptığı zamanlar da bir tiyatro ekibini turneye götürmeye karar verir. Yolculuk gününe kadar her şey yolunda devam ederken, yolculuğa ramak kala bir oyuncu oyunda oynamak istemez ve ekibi yüz üstü bırakır.İşte kahramanımızın hikayesi de bura da kendine yaşama adım hakkı bulur.

Bu olayla tüm ekibin moral men solmuş güllere büründüğünü gören Zekeriya ağabeyimiz, kimse­lerin beklemediği bir nidayla “ bu rolü ben oynarım” sözü, ortamı yeniden tüm çiçekleri özlediği renk­lerine kavuşturmayı bekleyen bahara çevirir.Rolü layıkıyla sahneleyip,tekrardan günlük yaşayışına dönünce tiyatro ile bağlarını uzun fakat hasretli bir ayrılığa bırakır.

Aradan yıllar geçer , Zekeriya Ağabey , Zekeriya Amca akabinde Zekeriya dede olur.Fakat kalbinde tazeliğini koruyan tiyatro aşkı ,hala kendini canlı tutmaktadır.Bu aşkın artık karşılık bulması gerek­tiğini tasdikleyen Cenap-ı Hak ,karşısına şoförlük yaptığı şantiyede bir tiyatro yönetmeni çıkarır.Vel­hasıl bir sohbet esnasında bu yönetmene tiyatro aşkını ifa ettikten sonra ,”beni tiyatroya alır mısın ? “ sorusunu yöneltir. Cevabı tahmin etmek zor olmasa gerek…

Tamı tamına 40 yıl sonra bir aşk karşılık bulmuş, bir sevda mecalini kaybetmiş yapraklardan yeşermişti.Fakat bu aşk uzun süre yeşilliğini korumayacak, hastalıklar Zekeriya dedemizin yakasını bırakmayacaktı.Her zorlukta sanatı ön planda tutan o ise, hiçbir zorluğu “engel” maka­mına layık görmeyecekti. Aslında bu manzara onun hayat özetiydi.Nitekim kendisine “provaya gidemezsin“ diyen patronuna “gideceğim” ceva­bını verecek,bunun üzerine “gidersen kovarım “ cevabı alacaktı.Fakat cevap onda aynıydı; “kov ama gideceğim“ .Sanatla gönül arasında ince ruhu kavramayan patronuysa “ne var orada, cenaze mi ?“ sorusunu soracak.Kahramanımız sanat üstatla­rının bile fikirlerinde zikredemeyecekleri bir lüğatla cevabını verecekti“ cenazeyi bensiz kılarlar,lakin bensiz o oyunu oynayamazlar”. Bundan tam 5 yıl önce İpsiz recep Emice oyunu oynanırken rahatsızlık geçirdi. Doktorlar acil ameliyat olması gerektiğini söyledi. O ise ‘benim oyunum var, oyundan sonra ameliyat olayım’ dedi. Doktorlar ameliyat olmazsan ölürsün deyince, o yine veril­mesi güç bir cevap verdi . “Onları yalnız bırakmak zaten benim için ölümdür.Öleceksem bırakın da sahnede öleyim.