41 ÇİFTÇİ 42 DÖNÜMDE ÜRETİYOR
80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, Safranbolu’nun köylerinde 41 çiftçi tarafından 42 dönüm alanda üretiliyor.
Karabük Valisi Orhan Alimoğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilde 40 dönüm civarında arazide üretim yapılıyor ve bu yıl sadece 27 kilogram ürün bekleniyor. Üretimin artırılması için çeşitli teşvikler veriliyor. Dünyada en çok İran'da üretilen safran, sıcak ve kuru yaz rüzgarlarının estiği yarı kurak iklimlerde yetişiyor.
BU YIL HEDEF 30 KİLOGRAM
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık, safranın ilçeleriyle özdeşleştiğini ve Safranbolu’da çok kaliteli safran yetiştirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Çiftçilerimize verilen safran soğanı 3 yıllık dönem sonunda yüzde 20 fazlası ile geri alınıp, bu soğanlar yeni üreticilere verilmektedir. Bu sayede üretimde devamlılık sağlanmakta...
Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yılda 30 kilogram safran üretebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beklentimiz bu yıl 30 kilogram safran toplamak.”
YILDA YALNIZCA 20-30 KİLO ÜRETİLİYOR
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, dünyada 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve uğruna savaşların yapıldığı safran yılda yalnızca 20 -30 kilogram üretilebiliyor.
TÜRKİYE'DE SAFRANBOLU, DÜNYADA İRAN
Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.
1 KİLO SAFRAN İÇİN 120-180 BİN ÇİÇEK KULLANILIYOR
Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğinin çok küçük bir parçasından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 120 - 180 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınıyor. Bir kadın işçi saatte 50-60 gram safranı çiçekten ayırabiliyor. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.
KOZMETİK, İLAÇ, GIDA GİBİ ALANLARDA KULLANILIYOR
Bu mucize bitki; boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.