İĞNELER SEBEP OLDU
New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hastanın ilaç tedavisi işe yaramayında Güney Kore’de yaygın olan akapunktura başvurduğu belirtildi. Akapunktur tedavisinde kullanılan ve altın olduğu anlaşılan iğneler, hastanın diz dokusunda sayısız altın taneciğinin birikmesine neden oldu.
İLTİHAP OLUŞTURABİLİR
Araştırmayı inceleten Boston Üniversitesi radyoloji Profesörü Ali Guermazi, doku altında kalan yabancı nesnelerin iltihap, apse ve enfeksiyon gibi ciddi sorunlar doğurabileceğini belirtti. Guermazi, bu tür yan etkilerin yanı sıra, iğneden geride kalan taneciklerin anatominin anlaşılmasını zorlaştırabileceğini, bu şekilde X-ray analizini de yanlış sonuca sürükleyebileceğini söyledi.
AKAPUNKTUR İŞE YARIYOR MU?
Guermazi, “İnsan vücudu yabancı nesnelerden kurtulmak ister ve savunma mekanizması devreye girer. Örneğin iltihaplanma veya nesne etrafında lifli doku oluşur” dedi. Dahası, parçacıkların vücut içinde hareket etme ve atar damarları parçalama riskinden dolayı, yabancı nesneler taşıyan insanlar manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramasından geçirelemiyor. Akapunkturun işe yaradığını savunan bilimsel deliller ise çok az. Ancak araştırmaya göre, Asya ülkelerinde özellikle eklem ağrılarını gidermek için akapunktur yaygın olarak kullanılıyor ve tedavide ağrı olan bölgeye altın iğneler batırılıyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün verilerine göre, ABD’de 2007 yılında 3.1 milyon yetişkin ve 150 bin çocuk akapunktur tedavisi gördü.