Türkiye’nin Kivi Üretim Merkezinin Susuzluk Korkusu

Dünyada sadece 40. paralel üzerinde yetiştirilebilen kivi üretiminin Türkiye’deki merkezi olan Yalova’da yaşanan su sıkıntısı, kivi üreticilerini kara kara düşündürüyor. Sürekli sulama gerektiren kivi bahçelerinin tek umudu yapılması planlanan barajlar.

Dünyada sadece 40.paralelde yetişen kivi meyvesinin Türkiye’deki üretim merkezi Yalova’nın başı susuzlukla dertte. Dünya’da yaklaşık 2 milyon 500 bin ton kivi olduğunu dile getiren Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı Türkiye’de bu yıl kivi üretim rakamlarının düştüğüne dikkat çekerek yaşanan don olaylarının kivi fiyatlarını artıracağını dile getirdi. Türkiye’nin kivi üretimiyle 25 yıl önce tanıştığını ifade eden Tunalı, “Kivi dünyada ilk defa Çin’de ormanda bulunan bir meyvedir. Çin’de, ormanda bulunan bu meyveyi ilk defa Yenizelandalılar ıslah etmiştir. Ülkemizde ise 25 yıldır kivi üretimi yapılıyor. Dünyada yaklaşık 2.5 milyon ton kivi üretimi var. Bunun büyük bir kısmını Çin üretiyor. Çin bunu nüfusunun fazla olmasından dolayı yurt dışına satamıyor. Kiviyi yurt dışına ihraç eden ülkeler ise İtalya, Şili ve Yenizelanda'dır. Bizim ülkemiz yaklaşık 25-30 bin ton civarında üretim var. Tüketim miktarı ise 70 bin ton. Türkiye’deki kivi’nin yaklaşık yüzde 75’i bu yıl Yalova bölgesindendir” dedi.

“KARADENİZLİ ÜRETİCİLER VERİM ALAMADI”
Karadenizli kivi üreticilerinin bu yıl talihsizlik yaşadığına değinen Tunalı, “Karadeniz Bölgesi'nde bu yıl don olduğundan dolayı üretim 5 bin ton civarında kalmıştır. Yalova bölgesinde ise 20 bin ton civarındadır. Ağırlıklı olarak Yalova Altınova bölgesinde üretim yapılıyor. Geçen yıla göre ülkemizde üretim miktarı düştüğü için kivi fiyatlar üreticiden 2 lira 30 kuruş civarında çıkmaktadır. Tabii bunun üzerine depolama maliyetleri de eklenmelidir. Bölgemizde dünya standartlarında kivi üretimi yapılıyor. Yalova bölgesinde 3 bin dönüm arazide kivi üretimi vardır” dedi.

“BARAJ YAPILDIĞINDA RAHATLAYACAĞIZ”
Modern yöntemlerle üretim yapıldığına dikkat çeken Tunalı, “1 dönüm arazide 80 ağaç bulunur. Bu ağaçların 10’u erkek 70’i dişidir. Bir dönüm açık araziden en büyük para kivi sayesinde kazanılıyor. 1 dönüm bahçeden 4 ton kadar bir üretim gerçekleşiyor. Kivi meyvesi sadece 40. paralelde yetişiyor. Türkiye’de Rize- Çanakkale hattında üretimi yapılıyor. Kivi meyvesi çok su isteyen bir ürün. Yaklaşık yıllık bin 100 milimetre suya ihtiyacı vardır. Yalova bölgesinde metrekareye 650 milimetre ortalama yağmur yağmaktadır. Geri kalan su ihtiyacını sondajlarımızla suyu çekerek veriyoruz. Yalova’da su sıkıntısı var fakat yapılması planlanan barajlarla kivi üreticisi daha da rahatlayacaktır” dedi.

“FİYATLAR ARTACAK”
Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayı nedeniyle kivi fiyatlarının artacağına dikkat çeken Tunalı, “Kullandığımız ova 6 bin dönümdür. Bu alanın 3 bin dönümünde kivi üretimi yapılıyor. Şu anda Yalova bölgesindeki tüm ürünler satıldı. Bahçeden 2 lira 30 kuruşa tüccara satılıyor. 70 kuruş kadar da depolama maliyeti vardır. Vatandaşlarımız bu sene 4-5 liradan kivi yiyeceklerdir diye tahmin ediyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ