Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9. Olağan Kongresi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şubesi 9. Olağan Kongresi yapıldı

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongreye, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Karamustafa, Pazar Meslek Yüksek Okulu Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akbulut, Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdür Yardımcısı Hasbi Koca, çeşitli kuruluşların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Kongrede, çay tarımıyla ilgili sürekli problemlerin ortaya konulduğu ama sorunların bilimsel bir temele dayandırılmadığını ifade eden Karamustafa, çayın fiyatıyla ilgili bir düzenleyici kuruluşun oluşturulmasının çok önemli olduğunu belirterek, ``Çay kanunun tasarısıyla ilgili görüşmelerde Türk çayıyla yabancı çayların karıştırılacağı ve iç piyasadaki çayın tadının bozulacağı gibi son derece önemli bilgi kirliği ortaya çıkmıştır``dedi.
Karamustafa, düşük fiyattan çay satanların maliyeti düşürmek için kaçak çay kullanmaktan başka olanaklarının olmadığını da sözlerine ekledi.


Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Akman ise amaçlarının üreticilere en iyi hizmeti vermek olduğunu ve eksiklerden ders çıkarıp daha iyiyi yapmak olduğunu söyledi.
Akman, ``Doğu Karadeniz Bölgesinin arazi yapısı, iklimi, sosyal yapısı iyi değerlendirilerek çay tarımı devam ettirilmeli, alternatif aranmamalı, üreticiye ek gelir getirecek ürünler ve yatırımlarla üreticinin geliri arttırılmalı, çay üretimi için teşvik ve destekleme uygulamaları devam ettirilmelidir`` dedi.
Üreticiyi, işletmeciyi ve tüketiciyi koruyan çay kanununun mutlaka hazırlanması gerektiğini savunan Akman sözlerine şöyle devam etti:
``İşletme, pazarlama ve tüketiciyi kanunlarla haklarını belirten bir yapıda düzenleme yapılmalıdır. Çay kanunu ile Türk çayı milli ürün kapsamına alınmalıdır. Kaçak çay girişi kesinlikle önlenmeli ve kaçak çay getiren firmalar teşhir edilmelidir. Toprak analiz laboratuvarı kurularak gübre kullanımı bilinçli yapılmalıdır. Çay bölgesi dışında olan özel kuru çay paketleme fabrikaları kapatılarak çay bölgesine taşınmalı ve denetimleri arttırılmalıdır.``
Çay sektöründe sadece Çaykur olsun anlayışının yanlış olduğuna değinen Akman, sektörün bir bütün olduğunu savunarak sözlerini şöyle tamamladı:


``Özel sektör olsun, ancak özel sektör üreticiye karşı sorumluluğunu yerine getirmeli fırsatçılık yapmamalıdır. Çaykur sektörün ve bölgenin sigortasıdır. Özel sektör fırsatçılık ve haksız rekabet ederek hem üreticinin hem de kendilerinin zarar etmesine neden olmaktadır. Çaykur Rize ve bölge insanı için hayati önem taşımaktadır. Çaykur, özelleştirilmemeli iyileştirilerek sektördeki varlığını devam ettirmelidir.``

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ