İlk gelen bilgiler özellikle İtalya ve İspanya'da çok sayıda 'uygun' şirket olduğu yönünde. Komşu'da ise emlakta ciddi fırsatlar var.
Türk iş dünyasının güçlü olduğu alanlarda iş hacmini artırmak isteyen Ekonomi Bakanlığı, kriz nedeniyle zora düşen Avrupalı firmaların peşine düştü. Akşam'dan Esin Gedik'in haberine göre, Hedef sektörlerin başında ise inşaat var. Türkiye'nin büyük- elçiliklerindeki ticari müşavirliklerle ortak bir çalışma başlatan Ekonomi Bakanlığı, kriz nedeniyle satışa çıkarılan ya da mali güçlük çeken firmaların isimleriyle ilgili çalışma başlattı. Bakanlığın özellikle talep de bulunduğu ülkeler arasında İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ekonomik krizden en çok etkilenen ülkeler var.
ALMANLAR INTERNETTEN SATIYOR
Berlin Ticaret Müşavirliği'nin Ekonomi Bakanlığı'na ilettiği yazıda Almanya'da satış-devir talebinde bulunan firmalara ilişkin bilgilerin Alman Ticaret Odaları'nın oluşturduğu bir internet sitesinin Türk işadamlarının işine yarayabileceği belirtiliyor. Zira Almanya'da şirketini satan, ortak arayan ya da destek isteyen şirketler bağlı bulundukları ticaret ve sanayi odalarından yardım istiyor. Odalar da oluşturdukları www.nexxt-change.org adlı siteye üyelerinin talepleri ekliyor.
FRANSIZLAR DA POTAYA GİRDİ
Fransa'da da benzer bir sistem var. Paris Ticaret Müşavirliği'nin verdiği bilgiye göre Fransa'da satışa çıkarılan şirketler ulusal nitelikteki "Le Portail National de la Reprise d'Entreprise www.reprisedentreprise.com" isimli siteyi referans olarak kullanıyor. Bir başka başvuru kaynağı da www.cession-entreprise.com adlı site olarak gösteriliyor.
AVRUPA GENELİNDE 1,6 MİLYON ŞİRKET ZORDA
2016 yılına kadar özellikle Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin el değiştirmesi bekleniyor. Bu saptamadan yola çıkan hükümet de Türk şirketlerinin yurtdışında satın alma ve birleşmelere yönelmesini kolaylaştıracak önemli bir çalışma başlattı. Söz konusu çalışmaya göre yurtdışında şirket satın almak isteyen girişimcilerin danışmanlık, avukatlık ve diğer resmi işlemler için harcadığı paranın yüzde 70'ini Türk Devleti karşılıyor.
YUNANİSTAN'DA 300 PROJE VAR
İtalya ve Yunanistan'da şirketler mali durumlarını açıklamıyor. Müşavirliklerden Ankara'ya gelen yazılarda "Özellikle inşaatçılar ciddi bir darboğazda. Talep gelmesi halinde bu sektördeki birçok firmanın birleşme ve satın almalara açık olduğu" bilgisi verildi. Atina'da Yunan Yatırım Ajansı yabancı yatırımcılar için 300 projelik bir liste hazırladı. Veriler bilgiye göre yatırım maliyetleri 2 milyon eurodan başlıyor. Bahse konu 300 proje arasında turizm, emlak, yiyecek-içecek ve ihracat ağırlıklı üretim merkezleri yer alıyor.
'İSTEYENE UYGUN KREDİ VAR'
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Bu tarz satın almalar için Eximbank'ın iki tür kredi veriyor. Birincisi 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli bir kredi sisteminde faiz yüzde 5'ler civarında. Diğer taraftan ikinci boyutta, 3 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli iki tür krediyle bizim firmamız, şirketimiz finansman desteğini alacak" bilgisini verdi.
TÜRK DEVLERİ HANGİ ŞİRKETLERİ ALMIŞTI?
- Beko-Grundig
- Ülker- Godiva
- Eczacıbaşı- Villeroy&Boch
- Ziylan- Lumberjack
- Doğuş -Çay Kraft
- Farba- Odelo
- Arçelik- Defy Appliances
- Yıldırım Holding- Malta Freeport
- Halk Bankası- IK Banka
- Boydak Forte- Rusya ve Ukrayna
- Soda Sanayi- Cromital
- Çelebi Havacılık -Fraport
- Kale Grubu- Industrie Fincuoghi
- Garanti Bankası- Leasemart Holding
- THY- B&H Airlines