Tarih kepçeye takıldı

Çorum’un Osmancık ilçesinde belediye ekiplerince yapılan altyapı çalışması sırasında tarihi bir tünel bulundu.

 Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin en büyük sorunlarından biri olan kanalizasyon ve altyapı problemini gidermek amacıyla bir proje hazırladıklarını, toplamda 21 milyon lira tutarındaki çalışma için ilk kazmanın birkaç gün önce vurulduğunu söyledi.

Çalışmalar kapsamında ilçenin çeşitli bölgelerinde iş makineleri ile kazı yaptıklarını belirten Yazıcı, ”Tarihi Koyunbaba Köprüsü ile Kandiber Kalesi arasında bulunan Adnan Menderes Caddesi’ndeki kazı çalışmalarında arkadaşlarımız, dehliz olarak da bilinen bir tünel ağzına rastlamışlar. 10 metre derinlikte açığa çıkan dehlizin Kandiber Kalesi’nden Kızılırmak’a inen bir tünel olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Dehlizin açığa çıkmasının ardından Çorum Müze Müdürlüğü’ne bilgi verdiklerini, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da yazılı müracaatta bulunduklarını dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: ”Daha önceden yer altından kaleye çıkışın sağlandığı bir tünel olduğu söylentileri vardı. Ancak bu tüneli hiçbir zaman açığa çıkaramamıştık. Tünelin bulunmasının ardından bakanlığımıza ve müze müdürlüğümüze bilgi verip, çalışmamızı durdurduk. Müzeden gelen bir arkeolog inceleme yaptı. Yapılan incelemede dehlizin, 1974 yılında yapılan bir altyapı çalışmasında tahrip olduğu anlaşıldı. Müze ile işbirliğinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ”Böyle tarihi bir değeri yeniden turizme kazandırma fırsatını en iyi şekilde değerlendireceğiz” diyen Yazıcı, ”Bu hem ilçemiz hem de ülkemiz için bir kazançtır. Bölgede arkeolojik kazıların yapılması ve kaleye ulaşım sağlayan bu tünelin yeniden kullanılması için gerekli girişimlerde bulunduk ve çalışmaları sonuna kadar destekleyeceğiz. İnşallah bu tarihi yeniden gün yüzüne çıkaracağız” diye konuştu.

-Müzeler Müdürü İpek’in açıklaması-

Çorum Müzeler Müdürü Arkeolog Önder İpek de konuyla ilgili gerekli çalışmalara başladıklarını ifade ederek, incelemenin ardından hazırladıkları raporu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na sunduklarını bildirdi.

Kurulun vereceği kararın ardından gerekli çalışmaları başlatacaklarını anlatan İpek, ”Tünelin, Osmanlı döneminden kalma bir dehliz olduğunu tahmin ediyoruz. Kaleden Kızılırmak Nehri’ne inilerek su almak için yapılmış olabilir. Kurulun vereceği kararın ardından koruma altına alınacaktır. Daha sonra da yeni bir proje hazırlanabilir” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi