Basın mensupları ile bir araya gelen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaş çay hasat sezonunu değerlendirdi. Sütlüoğlu, 2012 yılı yaş çay alım sezonuna ciddi yatırımlar ve yenilikler yaparak girdiklerini belirterek, “Çevreyi koruma adına; Fuel-oil ile çalışan 22 fabrikamızdan 11’ini doğalgaz ile çalışır hale getirdik. Günlük işleme kapasitemizi 350 ton arttırdık. Bu beş yeni fabrikanın hizmete girmesine eş değer bir orandır. İki yıldan önce bir fabrikanın kurulması mümkün değilken biz bunu 4 ay gibi kısa bir sürede başardık. Yeni sistemlerin denenmesi için çay üretiminin başlaması gerekiyordu. Her yeni sistemin denenmesinde bazı aksaklıklar olabilir. Bizde bu aksaklıklarla karşılaştık. Bu aksaklıkların yanı sıra çay fabrikalarımızın bulunduğu bölgelerde bizden kaynaklanmayan elektrik kesintileri yaşandı. Sıklıkla karşılaştığımız bu elektrik kesintileri aksamalara neden oldu. Biz teşekkür beklerden haksız ve insafsızca eleştiriler ile karşılaştık” dedi.
"ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLMEYECEK"
Sütlüoğlu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yaş çay hasadının neredeyse tüm bölgelerde aynı anda geldiğini ifade ederek “Türk çay sektörünün geleceği açısından kalite anlayışımızdan asla ödün veremeyiz. Bizim günlük bir işleme kapasitemiz var. Bu kapasitemizin üzerinde çay almamız mümkün değil. Bu nedenle üreticilerimizden uygulanan kontenjan ölçüsünde çay toplayıp bize getirmelerini istiyoruz. Çaykur olarak üreticimize vaat ettiğimiz dekar başına kotanın tümünü alacağız. Hiçbir üreticimizi mağdur etmeyeceğiz. Çay diğer ürünlerden farklıdır. Yaş yapraktır. Bekletilemez, depolanamaz. Üreticilerimiz bir arda çaylarını toplayıp satmak istiyor. Bu yanlış bir anlayıştır. Çay kalitemizi bozmamak ve işleyebileceğimiz oranda çay almamız için çay hasadını 30 günlük zaman dilimine yaymamız gerekiyor” diye konuştu.
Günlük yaş çay işleme kapasitesinin 6 bin 542 ton’a ulaştığını belirten Sütlüoğlu bugün itibariyle yaş çay üreticilerinden 45 bin 150 ton yaş çay yaprağı aldıklarını kaydederek yapılacak yeni yatırımlarla Çaykur’un günlük işleme kapasitesinin 7 bin ton’a çıkartılacağını açıkladı.
ÖZEL SEKTÖRE SERT ELEŞTİRİ
Özel sektör işletmelerinin günlük işleme kapasitelerinin Çaykur’un günlük işleme kapasitesinden daha fazla olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:
“Özel sektör işletmeleri işleme kapasitelerinin tamamını kullanırsa üreticimiz topladığı çayını satmakta güçlük çekmez. Vatandaşımızın sanayici ile pazarlık yapma şansı yoktur. Sanayici yaş çay fiyatı olarak ne verirse üreticimiz evet demek zorunda kalıyor. Alımlarda yoğunluk yaşandığı zamanlar bu yüzden üreticilerimiz mağduriyet yaşamaktadır. Bu nedenle müstahsili koruyucu kanınlar çıkartılması gerekir. STK’ların müstahsilin korunması adına çalışmalar yürütmesi gerekir. Satılan çayın paralarının tahsili noktasında üreticinin desteklenmesi gerekir. Özel sektörn vatandaşın acziyetinden istifade etmemelidir. Bu ahlaki değildir. Özel sektör fiyatları aşağı çekerek bir yere varamaz."
ÇAYKUR İDARECİLERİNİN GÖREV YERLERİ DEĞİŞTİ
Sütlüoğlu, Çaykur’un kalite politikası ve işleyişini engelleyen çalışanların canının yanacağını da belirterek, “Ben tüm fabrika müdürlerini toplayarak işleyişimize mani olacak tüm idarecilerin canını yakacağımı söylemiştim. Bin 300 eksper ile bir araya gelerek kalite politikamıza zarar verecek her çalışanın canını yakacağımı söylemiştim. Bu nedenle sıkıntı yaşadığımız bir çok fabrika müdürünün görev yerlerini değiştirdik” dedi.