Uludere'de 6-7 yıldır mazot kaçakçılığının düzenli şekilde yapılmadığı, faciadan 10 gün önce yeniden başladığı iddia edildi. PKK'nın sınırın her iki yanında mal sahiplerinden haraç aldığı ortaya çıktı.
Uludereliler şok açıklamalar yaptı: “7 yıldır yasak olan mazota yeniden göz yumulmaya başlandı. Geçişler arttı, bu izin bizi şüphelendiriyor”
Türkiye'nin yıllardır gündeminde olan kaçakçılar, Şırnak'ta 35 köylünün ölümü sonrasında yeniden gündeme geldi. Vergi vermedikleri için kaçakçı olarak anılan gençler, geçim sıkıntısı nedeniyle sınırın öte yanından çay, alkol şeker, sigara ve katır sırtlarında getirebildikleri kadar da akaryakıt ticareti yapıyor. Kaçakçıların güzergâhlarının PKK'nın barınaklarına ve kamplarına yakın yerlerden geçmesi de kazanılan paraya gölge düşürüyor. Bölgede tehdit ve şantaj ile korku imparatorluğu oluşturmak isteyen terör örgütü PKK, yıllardır kaçakçılardan para almaya devam ediyor. PKK, özelliklemal sahiplerinden sınırın her iki tarafında da ‘ticaretin güvenliğini sağladığı' gerekçesiyle haraç alıyor.Mal sahipleri de işleri yürüsün diye bu işe göz yumuyor. Kaçakçı çocuklara gitmesi gereken para PKK'ya gidiyor. İşte kaçakçılığı çok iyi bilen bölgedeki STK temsilcileri ve bizzat sınırı geçenlerin ağzından ‘kaçak çarkı'.
2 LİRAYA ALIP, 3'E SATIYORLAR
“Cumhuriyet tarihinden beri sınırın Türkiye tarafında ve diğer tarafta kalan köylüler var. Kaçakçılıktan 15-20 bin kişi geçimini sağlıyor. Çocukların katır alacak gücü yoksa, birileri onlara hayvanını veriyor. Katır sahibi ile ortak iş yapıyorlar. Aldıkları malzemenin yarısı kendisine yarısı da katır sahibine kalıyor. Bir katır toplamda 150-200 liralıkmal alıyor bu tarafa getiriyorlar. Katırın üstündeki teriklerin (keseler) her biri 70 litre akaryakıt alıyor. Yani bir hayvana en fazla 140 kilo akaryakıt yüklenebiliyor.Oradan litresini 2 liraya aldıkları bu yakıtı Türkiye'de de 3'e satıyorlar. Genelde sabaha karşı sınırı geçer ve orada hazır bekleyen esnaftanmallarını teslim alıp aynı günün akşamına da dönerler. Yani karşıdan malı getiren de hazırlıklı geliyor. Sadece devir teslim yapıyorlar. Parayı verip malı alıyorlar. Söylenildiği gibi çok uzak mesafeler değil bu gidilen yol.Oturdukları köyün en fazla 3 kilometre ötesinde oluyor.
Şüpheli durum var
Bizi mazotla ilgili şüpheye düşüren bir durum var. İşin garip yönü mazot 6-7 yıldır düzenli şekilde gelmiyordu. Ancak bu kötü olaydan önce 10 gün yeniden başlandı. Olmuyordu çünkü askerler izin vermiyordu ve mazot yasaktı. Basında akaryakıt kaçakçılığı çok gündeme gelince bunun önü kesilmeye çalışıldı. Ama bölgede geçim sıkıntısı olduğu için biraz da göz yumuldu. İzin verilmiyordu ama yeniden başlanılmasından 2 hafta sonra böyle bir olayın olması soru işaretlerini artırdı.”
PKK'dan habersiz iş yapılmaz
“Buralarda hiçbir iş PKK ve onların sivil uzantılarının haberi olmadan yapılamıyor. Daha geçen günlerde Kaymakam Çeşmesi tarafında bir kömür ocağında, sahibi PKK'ya para vermedi diye iş makinelerini yaktılar. Kaçakçılık işinde de böyle. Sınırın her iki yakasında da para veriliyor. Mal sahibi Türkiye'dekilere haracını veriyor. Bunu, sınırı geçen çocuklara bir şey olmasın ve ailesine bir zarar gelmesin diye mecburen yapıyor. Kaçakçı çocuklardan birine teslim edilen para ise sınırın öte yakasındaki PKK'lılara veriliyor. Yani her iki taraftada PKK bu kaçakçılık işinden para kazanıyor. Halk, geçim sıkıntısı nedeniyle bunu yapıyor. Yoksa PKK'ya gelir sağlayalım diye kaçağa gidilmez.”
Yine gidecekler
“Uludere köylülerinin çoğu korucu ve geçimlerini kaçakçılıkla sağlıyor. Bu yol köylüler ve oradaki güvenlik güçleri için şehir merkezi kadar bilindik bir yer. Sorunun özü eğitim değil. Çünkü ölenler arasında üniversite okuyan bir genç de vardı. Asıl mesele geçim sıkıntısı. Yani 1 hafta sonra yine kaçağa gidecekler. Çünkü alternatif yok. “BUGÜN