Rize tarımında kimyasal ölüm!..
Zaman zaman Rize’ye gidip geliyoruz. Bu ilimizde kıymetli dostlarımız var. Yeşil ve mavinin birleştiği adeta eşsiz bir cennet köşesi. Her gidişimde doğal güzelliklerine hayran kalırım. Gelin görün ki Rize ilimizle ilgili kötü bir tabloyla karşı karşıyayız. Nasıl mı? Rize Milletvekili Hasan Karal Bey’le sohbet etme imkanımız oldu. Kendisi Rizeliler tarafından sevilen bir vekil. Telefonu yirmi dört saat çalıyor. Vatandaşın sorunlarını çözüyor.
Neyse, konumuza gelelim kendisi bana Rize’de organik tarıma geçilemeyişinin bedelini çok ağır ödüyoruz dedi. Geçen hafta bir cenazeye katıldığını söyleyen Karal ölen kişinin kanserden öldüğünü söyledi. Son yıllarda Rize’deki ölümlerin en az yarısının kanserden öldüğünü belirten Karal şunları söyledi; “Rize’de organik tarıma geçemedik. Kimyasal gübre kullanılıyor. Bu gübreler hem toprağı, hem çevreyi hem de insanımızı zehirliyor. İlimizde 75 kişilik kanser hastanesi var. Bu hastane dolu. Yer kalmadığı için normal hastanelere hastalarımızı yollamak zorunda kalıyoruz”diyerek vehametin altını çiziyor.
Rize gibi yemyeşil bir ilimizde kimyasal gübre kullanımı nedeniyle doğa tahrip oluyor. Hasan Karal; biz çocukken derelerimiz balık doluydu. Bu derelerde hem yüzer hem de balık avlardık diyor. Bugün gelinen noktada dere suları içilmiyor. Balıklar kimyasal gübre kullanımı nedeniyle ölüyor diyerek önemli bir noktanın altını çiziyor.
Yıllık 155 bin ton kimyasal gübre kullanıldığını belirten Karal böyle giderse 15 yıl sonra toprak verimsiz hale gelecek ve çay üretemeyeceğiz. Ağaçların meyve vermediğini belirten vekil bir başka tehlikeye daha dikkat çekiyor. Ağaçlarımızın çiçekleri kimyasal kullanımı nedeniyle zarar görüyor ve meyve vermiyor. Olan meyveler de kimyasal etkisinde kalıyor.
Arıların doğal çiçeklerle beslendiğini belirten Karal, bu kimyasal gübre kullanımı nedeniyle arılarında ölmeye başladığını söylüyor. Arı, Rize için çok önemli bir gelir kaynağı. Bal deyince akla gelen illerin başında Rize gelir. Organik tarıma geçmek için Eski Bakanlar Mehdi Eker ve Faruk Çelik döneminde çalışma başlatıldığını ancak başarılı olunamadığını belirten Karal, bu sorunu yeni Tarım Bakanımızın çözüme kavuşturmak için çaba sarf etmesi gerektiğini söylüyor. Ancak ümitvar değil.
Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanımızın organik tarıma geçin ve organik gübre kullanın dediğini belirten vekil bu konuda maalesef başarılı olamadık diyerek bir özeleştiri yapıyor. Sayın Erdoğan’ın ağacı, bitkileri, hayvanları çok sevdiğini ancak buna rağmen bir adım atamadıklarını belirtiyor. Cumhurbaşkanımızın Rize aşığı olduğunu belirten Karal bu duruma en çok da Cumhurbaşkanımız üzülüyor diyor.
Şu gerçeği kabul etmek gerekir. Tarımın en önemli problemi kimyasal gübredir. Bu sorun sadece Rize’nin sorunu değildir. Benim memleketim Kayseri’de de aynı sorun var. Kimyasal gübre kullanımı toprakları öldürüyor. Arıları öldürüyor. Bitkileri öldürüyor. Sonuç olarak da kanser hastası artıyor. Bu konuda hükümetin acil bir çözüm bulması gerekir. İnsanımız ve topraklarımız ölmesin. Organik tarıma bir an evvel geçilsin. Yoksa hastanelerde kanser hastaları için yatak bile bulamayacağız. Şair bir şiirinde şunu söylüyor. Minarelerinde ezan, derelerinde sazan ve her bir köyünde ozan olan bir memleketimiz var. Maalesef derelerde sazan kalmadı. Köylerde ozan kalmadı.