Konuyla ilgili açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akbulut, yaban mersini olarak da bilinen Maviyemiş’in çeşitli isimler ile adlandırıldığını belirterek, “Dünyada 143 farklı türü bulunmakta olup, çalı formunda, salkım şeklinde meyve veren ve genelde 20 yıl ekonomik ömre sahip bir meyvedir. Dünyada 350 bin ton civarında üretimin önemli bir kısmını Amerika ve Kanada üretmekte olup, ülkemizde Rize ilinde 20 ton kültür çeşitlerinden üretim mevcuttur. Maviyemiş pH değerinin 4,5 - 5 arasında olan Doğu Karadeniz Bölgesi gibi asidik toprak özelliklerine sahip alanlarda, 300 metre rakımın üzerinde ve yarı gölge bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Bölgemizde dekara verim açısından 2 ton ürün alınabilen bahçeler mevcuttur. Dekara 250 ile 400 fidan dikilmekte olup, henüz fidan fiyatları üreticilerin istediği seviyelerde değildir. Bu konuda da araştırmalarımız devam etmektedir” dedi.
ŞİFA DEPOSU
Doç. Dr. Akbulut Maviyemiş’i sağlık meyvesi olarak nitelendirerek “Tam bir sağlık meyvesi olan Maviyemiş’in sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Meyve içeriğine baktığımızda Maviyemiş'in yüzde 83’ünün su, yüzde 15’inin karbonhidrat, yüzde 1.5’unun lif, yüzde 0.7’sinin protein, yüzde 0.5’inin yağ oluşturmaktadır. Ayrıca 19 miligram C vitamini, 145IU A vitamini, 62 kalori sağladığı tespit edilmiştir. Mineral ve vitaminlerce zengin olan Maviyemiş sodyum içermez” diye konuştu.
HIV VİRÜSÜNÜN İLACI
Maviyemiş’in iyi geldiği hastalıkları sıralayan Akbulut, şunları söyledi.
“İnsan sağlığı açısından da çok yararlı olan Maviyemiş’in bazı özellikle sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bunlar kalp krizi riskini azaltır, Gece görüş kabiliyetini artırır, diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır, kansere karşı savaşan Ellagic-Asit içeriği oldukça yüksektir. Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır. Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Damar sertliği oluşumunu engeller, Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir, Sakinleştirici özelliği vardır. Ağız içi yaralarını iyileştirir, HIV Virüsü'nün tekrarlanmasını azaltır.”