Rusya Putin'in Türkiye planı

Rus Gazprom, Türkiye-Yunanistan arasına sevk noktası kurmak istiyor.

 Gazprom, Avrupa'ya doğalgaz satabilmek için Türkiye-Yunanistan sınırında bir sevk noktası kurmak istiyor. Ancak gerekli altyapıyı kurmak için AB'yi de ikna etmek zorunda.

 
Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, Türkiye'den geçecek olan ve Ukrayna'yı kullanmadan Avrupa sınırına doğalgaz taşıyacak boru hattının inşasına bu ay başlamayı planlıyor. Şirket buna karşılık Ankara ile nihai bir anlaşmaya varmış olmadığı gibi Avrupa Birliği'nden de muhalefetle karşı karşıya.
 
RUSYA'YA PAHALIYA GELEBİLİR
 
Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmaya kararlı olduğu ve Türkiye'nin büyük fiyat indirimleri talep ettiği göz önüne alındığında yeni boru hattı ısrarı Rusya'ya pahalıya mal olabilir.
 
RUSYA ARAYIŞTA
 
Ukrayna'daki Rusya yanlısı yönetimin muhalifler tarafından devrilmesinin ardından Kremlin, en büyük pazarı olan Avrupa'ya, Ukrayna'yı devreden çıkararak doğalgaz taşıyacak yeni rotalar bulma çalışmalarını hızlandırdı.
 
Ukrayna'daki yönetimin devrilmesinin kısa süre sonra Rusya, Ukrayna'ya ait Kırım Yarımadası'nı ilhak ederken, Rusya yanlısı isyancıların Ukrayna'nın doğusunda başlattığı silahlı isyan Rusya'nın Batılı ülkelerle ilişkisini Soğuk Savaş'tan bu yana görülmeyen derecede bozdu.
 
ALTERNATİFLER MASADA
 
Bu gelişmelerin ardından Rusya, geçen yıl aralık ayında Ukrayna'yı kullanmadan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak olan Güney Akım boru hattı projesini, Avrupa Birliği'nin rekabet şerhi koyması nedeniyle iptal etti.
 
Rusya, Güney Akım yerine Türk Akım adını verdiği, yılda 47 milyar metreküpü Avrupa'ya olmak üzere 63 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak yeni bir boru hattının 2020 yılına kadar inşa edileceğini açıkladı.
 
Gazprom Rusya içindeki boru hattı sistemini daha yeni olan Güney Akım projesinin seviyesine yükseltmek için 2013-2014 döneminde 271 milyar ruble, yani 5 milyar dolar harcamıştı.
 
BU YIL 278 MİLYAR RUBLELİK YATIRIM PLANLIYOR
 
Gazprom'un internet sitesinde yer alan belgelere göre, şirket ülke içi boru hatlarını Türk Akım'ın seviyesine yükseltmek için gereken 715 milyar rublelik yatırımın 278 milyar rublelik bölümünü de bu yıl yapmayı planlıyor.
 
Şirketten iki kaynak, Türk Akım hattı için Karadeniz'in altından geçecek boruların döşenmesine haziran ayı sonunda başlanacağını ifade etti. Gazprom ise konu hakkında açıklama yapmadı.
 
ÇETİN PAZARLIK
 
Gazprom'un planları büyük ihtimalle bundan ileri gidemeyecek. Türk Akım dört paralel boru hattından oluşacak. Her biri yılda 15.75 milyar doğalgaz taşıyabilen bu hatlardan ilki Türkiye'ye bağlanacak.
 
Gazprom, Avrupa'ya doğalgaz satabilmek için Türkiye-Yunanistan sınırında bir sevk noktası kurmayı arzuluyor. Ancak gerekli altyapıyı kurmak için Türkiye'nin yanı sıra, Rusya ile doğalgaz bağlarını koparmak isteyen AB ülkelerini de ikna etmek zorunda.
 
Ülke bazında bakıldığında Almanya'nın ardından Rus doğalgazının en büyük alıcısı olan Türkiye çetin bir pazarlık sürdürüyor.
 
İNDİRİM İÇİN HÂLÂ İMZA YOK
 
Gazprom Türkiye'ye geçen yıl iki boru hattı üzerinden 27.4 milyar metreküp doğalgaz sattı. Şubat ayı sonunda Rusya'dan yüzde 10.25 fiyat indirimi alan Türkiye, şimdi daha fazlasını istiyor. Bu konuda ilk etapta sözlü mutabakat sağlansa da indirimin hayata geçmesi için gerekli imzalar halen atılmadı.
 
Kaynaklar Ankara'nın Türk Akım hattından satın alacağı doğalgaz için mevcut kontratlardan ayrı bir fiyat belirlemek istediğini ifade ediyorlar. Üst düzeyli bir Türk yetkili, "Türkiye daha son sözü söylemedi. Türkiye için iki önemli unsur söz konusu. Birincisi Gazprom'un bize yaptığı yüzde 10.25 indirimin yetersiz olması. Bu oran yüzde 15'e yakın olmalı." dedi.
 
ANKARA PAZARLIĞI SÜRDÜRÜYOR
 
Boru hattı projesi hakkında bilgi sahibi bir Türk kaynak da Ankara'nın fiyat üzerinden pazarlık yürüttüğünü teyit etti.
 
İlk kaynak, yeni hattın faaliyete geçmesinin ardından Türkiye'nin bu hat üzerinden gelecek doğalgazı daha düşük bir fiyattan almak istediğini belirtti. İkinci kaynak ise, "Görüşme trafiği son derece yoğun, ancak henüz son noktaya gelinmedi." dedi.
 
AB TAKOZ KOYABİLİR
 
Sadece Rusya ile Ukrayna krizi nedeniyle ters taraflarda olan Avrupa Birliği de Gazprom'un planları önüne engel koyabilir.
 
AB, Hazar Denizi'nde Rusya'ya rakip iki projeyi destekliyor. Trans Anadolu ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TANAP-TAP) projeleri 2020 yılına kadar yılda 6 milyar metreküpü Türkiye'ye ve 10 milyar metreküpü Avrupa'ya olmak üzere 16 milyar metreküp Azeri doğalgazını taşımayı hedefliyor.
 
VATAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu