Araştırmada, halk kütüphanelerinde sunulan hizmetlere ilişkin kütüphanenin yapısal unsurları olan kullanıcı, bina, koleksiyon ve personel açısından kullanıcı memnuniyetini belirlemeye çalışılmıştır. Araştırma anket yöntemiyle yapılmış ve sorular Ankara Yenimahalle İlçe Halk Kütüphanesi, Cebeci Halk Kütüphanesi ve Oran Sevgi Yılı Halk Kütüphanesi kullanıcılarına her birinden 30’ ar olmak üzere toplamda 90 kullanıcıya uygulanmıştır. Anket tamamlandıktan sonra veriler analiz edilerek bulgular değerlendirilmiş, sonuç ve öneriler yazılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kütüphanelerde verilen hizmetler konusunda kullanıcılar açısından kimi noktalar yeterli görülürken kimileri üzerinde bazı yenileşmelerin olması ve hizmetlerin gelişmesinin beklenmekte olduğu görülmüştür.
Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre aşağıdaki önerilerde bulunulmuştur.
1. Halk kütüphanesi kullanımı tüm kullanıcı gruplarının katılımı düşünülerek mümkün olan maksimum seviyeye çıkarılmalıdır.
2. Kütüphane binası gerek konum gerekse kullanım açısından kullanıcılara en iyi fayda sağlayacak hale getirilmelidir.
3. Ödünç verme, okuyucu, danışma, internet, süreli yayın hizmetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
4. Roman ve hikâye koleksiyonda daha geniş yer kaplamalıdır. Bunun dışındaki kaynakların kullanımlarını artırmak için kütüphane çaba harcamalıdır.
5. Raflar sıklıkla kontrol edilerek yerleri karışmış kaynaklar yerlerine konulmalı, kullanıcılara kütüphane kullanımı hakkında bilgi verilmeli ve rafta nasıl arama yapmaları gerektiği onlara anlatılmalıdır.
6. Halk kütüphanesi personeli sürekli olarak kendini geliştirmeli ve yenilikleri takip ederek kullanıcı için iyi bir rehber olmalıdır.
7. Kütüphanedeki bilgisayarlar yeterli sayıya ve özelliğe çıkarılarak kullanıcılara daha iyi bir bilgisayar hizmeti sunulmalı ve internet hizmeti düzenlenmelidir.
8. Kullanıcılar katalog taraması yaparken yaşadıkları sorunlar çözülmeli ve katalog taraması konusunda bilgilendirilmelidirler.
9. Kütüphanede yapılan çeşitli konferans, konuşma, yarışma gibi etkinliklere kullanıcı katılımı artırılmalıdır. Bu tür etkinliklerin yeterli düzeyde tanıtımı yapılmalı ve kullanıcılar bu etkinliklerden haberdar edilmelidir.
10.Halk Kütüphanesi unsurlarından koleksiyon kullanıcıların bilgi gereksinimleri saptanarak yeterli sayıya ulaştırılmalıdır.
11.Kütüphanenin ışıklandırmasına dikkat edilmeli ve bina kullanımı en kolay ve kullanışlı olacak şekilde dizayn edilerek masa ve sandalyeler yeterli sayıya çıkarılmalıdır