Rize Üniversitesi`nin (RÜ) 5`inci akademik yılı düzenlenen törenle açıldı. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye`nin teknolojiyi üreten bir ülke olması gerektiğini belirterek, "Üniversitelerimiz, dünya standartlarında bilgi üretmeye, akademisyenlerimizin çalışmaları dünyada ses getirmeye başlayınca, Türkiye çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir" dedi.
Rize Üniversitesi`nin yeni akademik yılı açılışı için düzenlenen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, İl Jandarma Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Üniversitesi (RÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ile öğretim üyelerii ve öğrenciler katıldı.
RÜ`DE ÖĞRENCİ SAYISI 12 BİNE ULAŞTI
Törende konuşan Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, 5`inci akademik yıla 6`sı aktif olmak üzere 8 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 5 meslek yüksek okulu ve 12 bin öğrenci ile başladıklarını belirterek, bu yıl 3 bin 500 yeni öğrencinin üniversiteye kayıt yaptırdığını söyledi. 600 civarında öğretim elemanı ile hizmet verdiklerini ifade eden Yılmaz, hedeflerinin Mustafa Kemal Atatürk Türkiye`sini daha ileriye taşımak olduğunu ifade etti.
ÜNİVERSİTELER BİLİMSEL DEĞİŞİMİN VE İLERLEMELERİN ÖNCÜSÜDÜR
Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi`nin, atomaltı parçacıkların ışıktan daha hızlı hareket ettiğini öne sürdüğünü hatırlattı ve "Kuantum mekaniği tüm klasik mekanik bilgilerini alt üst etti. Kuantum ile ışığın varsayıldığı gibi düzgün bir çizgi halinde hareket etmediği, parçacıklı bir yapısı olduğu anlaşıldı. Bu yapının gözlem yaptığınızda her şeyi değiştirdiği ve sonsuz bir olasılıklar zinciriyle karşı karşıya olduğumuzu ortaya çıkardı. Dünya çok hızlı değişiyor. Üniversiteler bu bilimsel değişimin ve ilerlemelerin öncüsüdür. Çünkü üniversiteler; dünyanın hemen her ülkesinde toplumsal ilerlemenin lokomotifi, toplumların beyni, kalkınmanın itici gücüdür" dedi.
ÜNİVERSİTELERİMİZİN ASLİ VAZİFESİ BİLGİYİ ÜRETMEKTİR
21`inci yüzyılda eğitiminin iki önemli özelliği olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hayat boyu öğrenme ve bilgi toplumu olmak. Bilgi toplumu, maldan çok bilgi üreten bir toplumdur. Bilgi toplumuna geçişte stratejik kaynak sermaye değil, bilgidir. Biz de ülke olarak sadece teknolojiyi kullanmakla yetinemeyiz. Türkiye teknolojiyi üreten bir ülke olmalıdır. İşte bu noktada üniversitelerimizin asli vazifesi bilgiyi üretmektir. Üniversitelerimiz, dünya standartlarında bilgi üretmeye, akademisyenlerimizin çalışmaları dünyada ses getirmeye başlayınca, Türkiye çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir. Üniversiteler, bilim merkezleri olmalarının yanı sıra bölgesel ilerlemenin ve kalkınmanın da anahtarıdır. Üniversitelerimizin bulundukları bölgenin özelliklerine ve ihtiyaçlarına yönelik olarak uzmanlaşması, spesifik alanlarda bilgi ve teknoloji üretmesi hem üniversiteyi hem bölgeyi, hem de ülkemizi güçlendirecektir."
ÜNİVERSİTE SAYISINI 76`DAN 165`E ÇIKARDIK
2002 yılında 76 üniversitenin olduğunu ülkede şu an bu sayının 165`e çıktığını ifade eden Yazıcı, "Artık üniversitesi olmayan hiçbir şehrimiz kalmadı. İktidarımız döneminde eğitime ayrılan bütçenin miktarı eğitim alanındaki kararlılığımızın somut bir göstergesidir. Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2002 yılında bütçeden aldığı pay 7, 5 milyar TL iken, 2011 yılında bu rakamı 34 milyar TL`ye çıkardık. 2002 yılında, 2, 5 milyar TL olan devlet üniversitelerinin bütçesini 2011`de 11, 5 milyar TL`ye çıkardık. Bütün bu gelişmelere rağmen elbette eksiklikler, sorunlar olacaktır. Ama var olan eksiklikleri gidermek, sorunları çözmek için iktidardayız ve bu konuda cesur adımlar atmaktan bir an olsun geri kalmayacağız" diyerek sözlerini noktaladı.
Törenin sonunda Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, katkılarından dolayı Bakan Yazıcı`ya plaket verdi.