RTEÜ`den Çay ve Rize vizyon paneli

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından ;"Sezona Girmeden Çay ve Rize`nin Vizyonu" konulu panel düzenlendi.

GAZETECİLER SORDU, BAYRAMOĞLU CEVAPLADI

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Yard. Doç. Dr. Ali Rıza Saklı’nın yaptığı panele konuşmacı olarak Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu katıldı. Rizeli Gazeteciler ve Muhabirler Derneği üyeleri Günebakış Gazetesi Temsilcisi Alihan Telatar, Doğan Haber Ajansı Temsilcisi Muhammet Kaçar, Cumhuriyet ve Viçe Gazetesi Temsilcisi Ömer Şan, Çay TV genel yayın yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, İhlas Haber Ajansı Temsilcisi Göktürk Fırat ile Kaçkar TV temsilcisi Zeynep Akyıldız’ın soruları yönelttiği panelde çay sektörünün içerisinde bulunduğu sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

PANELDE ÖNEMLİ KONULARA VURGU YAPILDI

 Paneli izleyenler arasında Rize Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Meclis Başkanı Resul Okumuş, Rize Tarım İl Müdürü Şafak Bulut, Rize Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy, Rize Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muzaffer Turan, İşadamı Mehmet Karaca, Saadet Partisi Rize İl başkanı Hasan Uzun, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş ile üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı. Yaklaşık 3 saat süren panelde çay sektörünün öncelikli sorunları ile kaçak çay, çay kanun taslağı, sektördeki istikrar ve güven sorunu ile Türk çayının dünya pazarına açılması konuları ele alındı.


 KANUN TASLAĞINA OKUMADAN ANLAMADAN KARŞI ÇIKILDI

 Ulusal Çay Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, burada yaptığı konuşmada “Çay sektöründe yer alan her kesim bir araya gelerek uzun çalışmalar sonunda bir kanun taslağı hazırladı. Bu Dünyada çayla ilgili hazırlanan son kanun taslağıydı. Çayda bizden önde olan Kenya bile bizim hazırladığımız kanun taslağından faydalandı.Müstahsilden sanayiciye işçiden yöneticiye ve tüketiciye kadar çok küçük bir kesim dışında kimsenin memnun olmadığı sektörde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu için kanun taslağı hazırlandı. Bundaki sebep çay sektörünün tamamı bir mutsuzluk tablosuyla karşı karşıyaydı.Çaycılığımız bir sisteme kavuşmadığından sektör plansız, programsız düzensiz ve denetimsiz kalmış sorunlar bugüne kadar artarak süregelmiştir. Kanun hazırlanırken amaç mutsuz olan Müstahsil, Sanayici, Çalışan, tüketici, Toplum ve Devleti mutlu etmekti. Ancak sokak dedikoduları yaparak kanunu engellemeye çalıştılar. Bunu yapanlar da ortaya hiçbir şey koymadı. Sadece karşıyız dediler. Nesine karşısınız dediğimizde ise sustular. Oysa hazırlanan bir taslaktı. Bu taslağı okumadan karşı olduklarını söylediler”



 KANUN OLMADAN BÖLGENİN KAYBI YILLIK 300 MİLYON LİRA

 Bayramoğu, “Oysa çay ihtisas borsası arz ve talebin dengelendiği, hangi kalitede ne kadar çay çaya ihtiyaç olduğunun belirlendiği alıcı ile satıcıyı bir araya getirip kaliteyi bir araya getirip kaliteyi ön planda tutarak rekabet ortamında fiyatın belirlendiği sistemdir. Ayrıca müstahsilin daha fazla kazandığı ve aylık kota miktarına göre parasını zamanında aldığı Türk çaycılığının ihtiyacı olan sistemdir.En önemi faydası çayın peşin fiyata satılması ve kaliteyi artırmasıdır. Bu kanun olmadan yıllık kaybımız 300 milyon lira” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ