Balıkçı teknesi reisi olan Karamehmet lakaplı Mehmet Küçük, Bakanlığın avcılıkta getirdiği yeni kriterlerin balıkçılara danışılmadan oluşturulduğunu belirterek, “Hangi balıkçıya, hangi aklı başında gemiciye danıştılar. 10 metreyi serbest bırakıp üzerini neden yasaklıyorlar. İstavrit balığı 20 metrede olmaz. 7 kulaç ile 10 kulaç arasında olur. Biz boykota uyacağız. Reislerimiz ne zaman çıkın derseler o zaman denize açılacağız” dedi.
Balıkçı gemisi sahibi Emrullah Turan ise yaptığı açıklamada, “Tarım Bakanlığı’nın aldığı kararlar nedeniyle bizde bir karar aldık. Tüm Türkiye’de ki gırgırlar olarak denize çıkmıyoruz. Pazartesi gününü bekliyoruz. Tarım Bakanlığından gelecek habere göre denize çıkıp çıkmamaya karar vereceğiz” dedi.
SATICILARDAN AVCILARA DESTEK
Balık avcılarının başlattığı boykota balık satıcılarından da destek geldi. Rize’de ki balık halinde bulunan balık toptancıları tezgahları boş kalmasına rağmen balık avcılarını desteklediklerini açıkladılar. Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kenan Yavuz yaptığı açıklamada, “Biz toptancılar olarak aylar öncesinden bugün için hazırlıklarımızı yapmıştık. Herkes kendine göre bir takım masraflar yaptı. Var olan yasaktan dolayı kayıkçıların toptan hareket etmesi ile bir protesto var. Bu kayıkçılar açısından haklı bir protesto. Türkiye’de balıkçılık 4 ay gibi görünse de 2.5- 3 ay yapılmaktadır. Bu süre yeterli olmuyor. Sürekli sıkıntılar var. Bu sıkıntıların çözümü için özel bir bakanlık istiyoruz” diye konuştu.
Balık toptancısı Nurettin Duman ise yaptığı açıklamada, “Alınan karar şahsi kararlarıdır. Balıkçılara danışıp da bir karar aldıklarını düşünmüyorum. Her teşkilat 35 kişi ile denize çıkıyor. Denizlerde balık sıkıntısı zaten var. Bizim burada ön görülen derinlikte su yok” ifadelerini kullandı.