Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından Rize’de düzenlenen “Sadece benim için” isimli eğitim programında konuşan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türk kadınının doğurganlık özelliğini kaybetmesine dikkat çekip “Acaba Türkiye’de kürtaj doğum kontrolü için mi kullanılıyor” sorusunu sorarak millet varlığının sürdürülebilmesi için her çiftin en az iki çocuk yapması gerektiğini savundu.
İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa bir çok TAJEV üyesinin yanı sıra dinleyici olarak çok sayıda kadın katıldı. Açılış konuşmaları bölümünde söz alan TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihan Ünlü, Halkın ve sağlık çalışanlarının daha bilgili ve bilinçli olmasını, jinekolojik hastalıklara daha çok önem verilmesini sağlamayı amaçladıklarını belirterek; Bingöl, Şanlıurfa ve Bilecik’in ardından projenin dördüncü ayağını Rize’de gerçekleştirdiklerini söyledi.
Açılış konuşmaları bölümünde söz alan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye’de ki kanser istatistiklerine dikkat çekerek kanser vakalarındaki artışın devam edeceğini belirterek kanser ile mücadelenin bu alanda yapılacak yatırımlarla değil kansere yakalanmamak için alınacak tedbirlerle önlenebileceğini söyledi. Gültekin, “Dünyada kanseri kontrol altına almış altı ülke var. Bunun dışında dünyanın tüm ülkelerinde kanser artıyor. Türkiye’de de artıyor ve artacak. 2030’lu yıllara kadar bu artış devam edecek. Önemli olan bu artışın farkında olmaktır. Gerekli önlemleri almaktır. Bugün sigarayı bıraksanız bunun kanser yapıcı etkisi 20 yıl devam eder. Bugün yaptığımız çalışmaların etkilerini 2023’lü yıllardan sonra görmeye başlayacağız. Esas tartışmamız gereken sigaranın içilip içilmediğidir. Koruyucu önlemleri tartışmalıyız. Bizim konuşmamız gereken korunma olmalıdır. Bugün korunamadığımız için kürtajı tartışıyoruz” dedi.
ÇERNOBİL MASUM
Çernobil kazasından 20 yıl sonra ciddi çalışmaların yapılabildiğine dikkat çeken Gültekin, “Tüm yapılan çalışmaların sonucunda bölgelerimin arasındaki kanser vakalarında hiçbir farklılık bulunamamıştır. Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser vakaları Ege Bölgesi’nden daha azdır. Karadeniz Bölgesi’ndeki artış da daha azdır. Bölgelerimiz arasına bir farklılık söz konusu değildir” diye konuştu.
Gültekin Türkiye’de kürtajın doğum kontrol yöntemi olarak mı kullanıldığı sorusunu sorarak, “Ülkemizde adam akıllı doğum kontrolü yöntemi kullanmayanların sayısı yüzde 54. Demek ki yüzde 54 kaza ile hamile kalıyor. O zaman acaba biz kürtajı bir doğum kontrolü metodu olarak mı kullanıyoruz. Kanseri de istenmeyen gebeliği de önlemeliyiz. İstenmeyen gebeliği adam akıllı kontrol yollarını yüzde 100'lere çıkartarak önleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Türk kadınının yıllara göre doğurganlık özelliğini kaybettiğine dikkat çeken Gültekin, “2.65’den 1.99’lara düşüş yaşandı. Ben bir karı kocayım. Benim bu milletin devam etmesi için ne yapmam lazım. En az iki kişiyi yerime bırakmam lazım. Bu rakam Türkiye’nin geleceği açısından tehlikedir. Sadece iki kişiye bir kişi üretilirse nüfus küçülür. En son ortada insan kalmaz” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarında söz alan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise söz konusu sağlık sorunları Rize’de insanların konuşmaya çekindiğini ve utandıklarını belirterek öncelikle bulun aşılması için kafa yorulması gerektiğini belirtti.