Rize'de Bir Davos Oluşturulabilir

RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz'dan TRT Anadolu'ya önemli açıklamalar.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, TRT Anadolu kanalında katıldığı Anadolu’nun Sesi Programı’nda üniversiteden ve geleceğe yönelik projelerden söz etti.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve TRT işbirliği ile hazırlanan programda Rektör, ilk olarak özgeçmişini anlattı. Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, 2005 yılında Rize Devlet Hastanesine başhekim olarak atandığını, 2007 yılında Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık görevine getirildiğini, 2011’den bu yana ise Rektör olarak görev yaptığını söyledi. Rektör Arif YILMAZ 3 enstitü, 11 fakülte, 7 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 6 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 6 bölüm olmak üzere 40 akademik birimden oluşan üniversitede fen ve sağlık bilimleri ağırlıklı eğitim verildiğini belirtti.

Rektör YILMAZ, birimlerin bölgenin ihtiyaçları ve kazanımları göz önüne alınarak oluşturulduğunu söyledi. Özellikle sağlık alanında önemli gelişmelerin yaşandığı Rize'de sağlık hizmeti noktasında üniversite olarak hedeflenen noktaya ulaşıldığını aktaran Üniversite Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Türkiye'de Bakanlık ve Üniversite işbirliği ile yürütülen uygulamaya çok başarılı bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. Sunulan kaliteli sağlık hizmetinden komşu ülkelerdeki vatandaşların da yararlanmak için Rize'ye geldiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ; "Üniversite olarak bir diğer hedefimiz ise hizmet çizgimizi daha da yükselterek, sağlık turizmi hizmetinde ülkemize katma değer yaratmaktır, bunu da başaracağımıza inanıyorum." dedi.

Değişim programları ve yapılan ikili anlaşmalar konusunda da bilgiler veren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, AB uyum programı çerçevesinde devam eden BOLOGNA sürecine değinerek, "Eğitim ve öğretimimizi bu sürece uygun hale getiriyoruz. İkili ilişkilerde önceliğimizi komşu ülkelere verdik. Bunlar içerisinde Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna ön planda. Bu ülkelerden 10'a yakın üniversite ile anlaşmamız var." dedi.

Üniversitenin Araştırma Merkezleri hakkında ise Prof. Dr. Arif YILMAZ, Sosyolojik amacı olan ve Gürcistan ile ortak çalışmaların sürdüğü Karadeniz Araştırmaları Merkezi, Tıp Fakültesinin bir parçası olarak çalışmalarını yürüten Sağlık Araştırma Merkezi ve bölge insanı tarafından likapa olarak tanımlanan mavi yemiş diğer adıyla yaban mersininin üretilmesi, ticari hale getirilmesi ve Rize insanına kazandırılması amacıyla Mavi Yemiş Araştırma ve Uygulama Merkezinin bölgenin potansiyelinin göz önüne alınarak kurulduğunu kaydetti.

Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan çay konusunda açıklamalarda bulunan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ; "Bizim en çok üzerinde durduğumuz konu çayımızdır. Çay ile ilgili ÇAYKUR, Çay Borsası ve Üniversitemizin de içinde bulunduğu ortak çalışmalar yapılıyor. Çayın rehabilitesine yönelik projelerimiz mevcut. Üniversitemizde de Çay Araştırma Merkezi kurulması için altyapı çalışmalarına başladık." dedi. Türk çayının vücut sağlığına yararlarını sıralayan Rektör, Türk çayının içerisinde sağlık problemleri oluşturan unsurlar var şeklinde dış merkezli yayımlar yapıldığına dikkat çekti. Gençlere sağlık açısından gazlı içeceklerden kaçınmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, Türk çayının milli içecek haline gelmesi ile hem sağlığımızı hem de damak tadımızı koruyacağımızı söyledi.

Turizm konusunun da masaya yatırıldığı programda Rektör YILMAZ, Rize'de alternatif turizm çeşitliliğinin yaşandığını belirtti. Kış mevsiminde Heliski, yaz mevsiminde ise rafting, yamaç paraşütü ve benzer spor dallarının gerçekleştirildiği bölgede turizmin yıl boyunca aktif şekilde sürdüğünü hatırlattı. Doğal zenginliklerle bezeli Rize'de, üniversite olarak sahip olduğumuz endemik bitkilerin katma değere dönüştürülmesi için projeler oluşturulması gerektiğini ifade eden Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, yöreye has meyve çeşitlerinden de söz etti.

Üniversitenin öğrenci potansiyelini ve yurt imkânlarını aktaran Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, yapılan sosyal etkinliler hakkında bilgiler verdi. Öğrencilere yönelik olarak temeli atılan 20.000 metrekarelik sosyal ve kültür merkezini de anlatan Prof. Dr. Arif YILMAZ, yatırımın tamamlanması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti.

Bir hayalini de paylaşan Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ; "Bizim dönemimizde temelini atabilirsek Rize'de bir kongre merkezi yapmayı planlıyoruz. Akılcı plan ve proje ile tabii zenginlikleri bozulmamış Rize'de bir Davos oluşturulabilir. Bana göre turizmde etkili olacak, damgasını vuracak önemli parametrelerden birisi kongre turizmi olacaktır." dedi.
Üniversitenin isim değişikliğine ilişkin olarak ise Rektör; "Üniversitemizin isminin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olması hepimizi sevindirmiştir. Sorumluluklarımız, taşıdığımız isimden dolayı büyük ve biz bunun farkındayız. Biz devlet imkânlarından çok hayırsever insanların imkânlarını kullanan bir üniversiteyiz." dedi.

Üniversitenin vizyonu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Arif YILMAZ, bilim ve teknolojik alanda rekabet gücüne sahip, üretime yönelik, evrensel düzeyde eğitim ve öğretim veren; öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim gereksinimlerini karşılayacak olanaklar sunan, nitelikli eleman yetiştiren özgün araştırmaları ve profesyonel hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olma hedefinde olduklarını vurguladı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ, üniversitenin iş gücü talebine uygun çeşitli alanlara odaklanmış, her biri ayrı bir alanda öne çıkan meslek yüksekokullarında kaliteli, alanında uygulamayı bilen mesleki ve teknik elemanlar yetiştirmeyi amaç edindiğini de vurguladı.

Programın son bölümünde ise komşu illerle olan ilişkiler anlatıldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde yaklaşık iki ay önce gerçekleştirilen ve 15 üniversite rektörünün katılımıyla Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA'nın başkanlığındaki Bölge Üniversiteleri Toplantısı'ndan söz eden Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, bölge üniversitelerin bir bütün olduğunun altını çizdi. Futbolun da konuşulduğu programda Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, Rizespor'un gelecek yıl süper lige çıkacağına inancının tam olduğunu söyledi. Anadolu'nun Sesi Programı, Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ'ın üniversitenin kurulmasında emeği geçen başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür etmesi ile sona erdi.

Sezona veda eden programın bitiminde TRT’de mini bir kokteyl verildi. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat KARAKAYA, TRT Genel Müdür Yardımcısı Alaettin KORKMAZ, Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin AKYÖN, TRT Anadolu Koordinatör Yardımcısı Mustafa KARACA ve Yönetmen Naşide EYÜBOĞLU’nun yanı sıra programın yayınında ve yapımında görev alan TRT ve BYEGM mensupları katıldı. Kokteylde Rektör Prof. Dr. Arif YILMAZ, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat KARAKAYA’ya yerel medyaya katkılarından ve diğer başarılı çalışmalarından dolayı başarı plaketi verdi. KARAKAYA da programa iştirakinden ötürü Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ’a teşekkür etti.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi