Rize Üniversitesi İddialı

Rize Üniversitesi, 2006'da kurulmasına rağmen 13 bine yaklaşan öğrencisine 500 civarındaki akademik personeli ile eğitim veriyor.

Rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz, yaptığı açıklamada, Rize Üniversitesi bünyesinde 6 fakülte, 2 enstitü, 2 yüksek okul ve 3 meslek yüksek okulu bulunduğunu, son kayıtlarla öğrenci sayısının 13 bine ulaştığını, bugüne kadar 4 bin öğrenciyi mezun ettiklerini belirtti.

Üniversitede 30'u profesör, 41'i doçent, 151'i yardımcı doçent olmak üzere, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri ile 500 civarında akademik ile 300 dolayında idari personelin görev yaptığını anlatan Yılmaz, "Üniversite olarak bölgeye verdiğimiz en önemli hizmetler biri eğitim ve öğretimin faaliyetlerinin yanı sıra sağlık hizmetidir. Sağlık Bakanlığı ile birlikte kullanılan Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 90'a yakın öğretim üyesi görev yapıyor. Bir taraftan sağlık hizmeti veriliyor, bir taraftan tıp öğrencileri eğitiliyor. 60 civarında da tıpta uzmanlık öğrencisi hastanede eğitim alıyor. Üniversite olarak amacımız katma değer üreten, yetişmiş iş gücüne sahip bir kadro ile bölge insanına ve iş adamlarına hizmet vermek" diye konuştu.

Çok sayıda öğrenciye burs verdiklerini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Bölge olarak güzel bir coğrafyaya sahibiz. Şehrimizin tabiat ve sosyal hayatla olan ilişkileri, Türkiye standartlarının üzerinde. Yurt imkanlarında biraz sıkıntı oluyor ama bunu aşmaya çalışıyoruz. İlave yurtlar yapıyoruz. Boşaltılan kamu binaları geçici olarak yurt olarak kullanılıyor. Ulaşımı kolay bir bölgedeyiz. Rize insanı da üniversiteyi istiyor ve destekliyor. Bölge insanının misafirperverliği söz konusu."

Üniversitede eğitim öğretim için gerekli olan laboratuvar gibi imkanları geliştirdiklerine dikkati çeken Yılmaz, "Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 5 milyon liraya mal olacak bir projemiz onay aldı. Cihazların bir kısmı alındı. Özellikle sağlık alanında, bölgenin tabiat şartlarının Ar-Ge taşınması anlamında çok ciddi, büyük bir proje çalışmamız var. Yaklaşık 30 milyon lira tutarında multidisipliner bir proje. İlk ayağında Devlet Planlama Teşkilatına savunmasını yaptık. Projeyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Bölgedeki bitkisel değerlerin sağlıkla birleştirilmesi noktasında ciddi fikirler içeriyor. Tıp fakültesi, diş hekimliği fakültesine sağlıkla ilgili zemin hazırlayacak, sağlıkla ilgili gelişmeleri içeriyor" diye konuştu.

-ÖĞRENCİ SAYISINDAN ÇOK PROJE ÜRETMEYE ÖNEM VERİLİYOR-

Bir üniversitenin büyüklüğünün ölçülmesinde en önemli kriterin öğrencinin tercih etmesi, kabul görürlük olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:

"Öğrencinin kaliteli yetiştirilmesi önemli. Bir diğer kriter vermiş olduğunuz mezunların iş bulabilme yeteneği. Ama bana göre sözünüzün dinlenebilirliği, dikkate alınabilirlik, büyük Üniversite olmanız için en önemli kriter, yapılan yayınların saygın dergilerde yayınlanması, yapılan projelerin patent alması. Öğrenci sayısına tek başına takılmamak lazım. Türkiye'de son 4-5 yıl içinde 50'lerdeki Üniversite sayısı birden 170'lere çıktı. Dolayısıyla öğrenci kitlesi ciddi boyutta paylaşılıyor ama öğrencinin kaliteli yetiştirilmesi, saygınlığı, iş bulabilmesi önemli. Bunlara önem vermemiz lazım. Hepsinden önemlisi katma değer üretmemiz lazım. Çünkü devletin Ar-Ge'ye ayırdığı para artık çok fazla. Aldığımız para ile yapacağımız proje ve üreteceğimiz katma değer bana göre çok önemli. Bir Üniversite olarak bunu yapmamız lazım. Bunun topluma, halka, iş dünyasına yansımaları olacaktır. Bunlar gerçekleştikçe üniversitenin büyüklüğü ortaya çıkacak. Sadece öğrenci, öğretim üyesi, fakülte sayısı ile bunu değerlendirmemek lazım."

Rize Üniversitesi olarak halktan kopmalarının mümkün olmadığını, çünkü kampüs üniversitesi olmadıklarını belirten Yılmaz, "12 ayrı birimimiz var. Bunlar Rize'nin merkezine ve diğer yerlerine dağıldı. Öğrenci, öğretim elemanı olarak halkla iç içeyiz. Sadece fiziki olarak iç içe olmanın dışında, iş dünyasına, sermayeye yol gösterme için yapılacak projeler çok önemli. Bu konuda Rize Ticaret ve Sanayi Odası ve Rize Ticaret Borsası başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapıyoruz. Bilimsel ve sosyal anlamda çalışmalarımız var. Bunlar zaman içinde ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi