Özel Sektör Dayatması Sürüyor

2012 yılı yaş çay kampanyası 1. sürgün çay alımları aralıksız devam ederken çay sektörü, bazı özel fabrikaların uyguladığı dayatmaları şaşkınlıkla izliyor.

2012 yılı yaş çay kampanyası aralıksız devam ederken bazı özel sektör firmaları yaş çay taban fiyatının yaklaşık % 40 daha altında çay satın alıyor. Bahçede hasat olgunluğuna gelen çaylarını, dekar başı uygulanan kontenjan ve kota nedeniyle Çaykur’a satamayan üreticiler çaresizce çaylarını özel sektöre satmak zorunda kalıyor. Üreticilerin içinde bulunduğu durumu ticari açıdan bir fırsata dönüştüren bazı özel sektör firmaları 1.22 kuruş olarak açıklanan yaş çay taban fiyatını 65 kuruşa kadar indirerek tarihi bir fırsatçılığa imza atıyor. Bahçeden hasat ettikleri çayları kontenjanları ölçüsünde Çaykur’a satan üreticiler elde kalan çaylarını çaresizce yarı fiyatına özel sektöre vermeyi kabullenmek zorunda kalıyor.
Geçe yıl 1. Sürgünde olduğu gibi bu yılda düşük fiyat politikasını uygulayan özel sektör firmaları sadece düşük fiyatla yetinmeyip bir yıla varan vade farkı dayatması yapıyor. Yıllardır üreticilerden satın aldıkları yaş çayların bedelini 24 aydan 48 aya varan vadelerle ödeme dayatması yapan bazı özel sektör firmaları bu kez başka bir uygulamayı devreye soktu. Asırlardır uygulanan ticaret kurallarını yok eden bir buluşa imza atan bazı özel sektör firmaları 1.22 lira olan yaş çay taban fiyatını 65 kuruşa kadar indirmekle yetinmeyip düşük fiyatla satın aldıkları çayların ödemelerini bir yıl sonraya sarkıtıyor.
Tek geçim kaynakları olan çayları dayatılan bütün şartları kabul ederek satmak zorunda kalan çay üreticileri bu tarihi fırsatçılığı not etmeyi ihmal etmiyor. çok ağır şartlar içeren dayatmaların ortadan kalkması için Çaykur’un kontenjan ve kota oranlarını artırması gerektiğini ifade eden üreticiler bütün tepki ve uyarılara rağmen özel sektör firmalarının hala fırsatçılığa devam etmesine anlam veremediklerini her fırsatta dile getiriyorlar.
Yaş çay tarihinin en zor 1. Sürgün yaş çay kampanyalarından birini yaşayan çay üreticileri özellikle düşük fiyat dayatmasının şaşkınlık yarattığını ve hiçbir gücün bu dayatmaya dur diyememesini kaygıyla izlediklerini vurguluyor. Siyasi otorite ve sivil toplum örgütü baskılarını görmezden gelen bazı özel sektör firmalarının çay sektörünün geleceği için kaygı verici olduğunu ifade eden üreticiler yasal düzenlemeler bekliyor.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu