Ormanlarımız Uydudan Korunacak

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Orman Teşkilatı'nın bin üzerinde termal kameralar ile ormanları izlediğini belirterek "Ormanlarımızın uydudan takip edilmesi yönünde çalışmalar var" dedi.

Orman-İş Sendikası Temsilci Eğitimi Semineri Rize’nin İkizdere İlçesindeki Ridos Termal Otel’de yapıldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aslan, Türkiye’de bu yıl geçen yıla oranla daha az ancak daha geniş bir alanda orman yangınları ile karşılaşıldığını belirterek Orman Teşkilatı’nın önümüzdeki yıllarda ormanları uydu takibi ile korumak için çalışmalar sürdürdüğünü belirtti. Aslan, açıklamasında, bazı yangınlarda sabotaj şüpheleri olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bunları güvenlik güçlerimiz takip ediyor. Bazı bölgelerimizde konu ile ilgili yakalamalar oldu. Bir bakıyorsunuz bir bölgede 3-4 yerde aynı anda yangın çıkıyor. Aynı anda yangınların çıkması ister istemez sabotaj ihtimalini akıllara getiriyor. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Orman Teşkilatı bin üzerinde termal kameralar ile ormanlarımızı izliyor. Bu sistemin geliştirilmesi devam ediyor. Ormanlarımızın uydudan takip edilmesi yönünde çalışmalar var. Simülasyon ve deneme çalışmaları yapılıyor. İnşallah bu çalışma tamamlanır ve yılın 12 ayı uydudan denetleme sağlanırsa ormanlarımız daha iyi korunacaktır.”
Aslan, teknolojik donanıma rağmen Orman Teşkilatı’nın insan gücüne ihtiyaç duyduğunu, bu nedenle mevsimlik işçilerin kadroya alınmalarını talep ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Teknolojik tedbirler ne kadar artırılırsa artırılsın coğrafya çok çetin. Yine orman gözetleme işçilerine, binin üzerindeki gözetleme kulelerinde bu işçilerimize ihtiyaç var. Çünkü bunlar aynı zamanda sesli olarak helikopterleri ve arazözleri yönlendiriyor. O coğrafyadaki tüm giriş çıkış yollarını bilirler.”

Ormanlarımızın güvenliği için çok daha fazla işçiye ihtiyaç olduğunu anlatan
Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevsimlik çalışan işçilerimizin de kadroya geçirilmesi gerekiyor. Maalesef Maliye Bakanlığı da, Sayın Bakan Şimşek de buna bir gelir gider dengesinden bakarak orman teşkilatının işçi taleplerini yarı yarıya indirerek mevsimlik statüye veriyor. Sayın Bakanımız herhalde ormanı bahçesindeki ağaçlardan gördüğü için orman teşkilatını çok fazla anladığını sanmıyorum. Orman teşkilatını bir gelir gider dengesinde görmemesi lazım. Maliye Bakanlığı’nın bu teşkilatın taleplerini biran önce karşılaması lazım. Çünkü Maliye Bakanlığı kar zarar hesabına bakıyor. Orman Teşkilatı'na kar zarar hanesinden bakamazsınız. Bu teşkilat kısa sürede yetişen bir varlık değildir. Ormanın ekonomik ve yaşam boyutu vardır. Bunu gelir gider dengesi ile düşünemezsiniz. Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek bu direncini ortadan kaldırmalı. Türkiye’nin yüzde 30’unu koruyan bu teşkilatın talepleri karşılanmalıdır. Geçici işçi ile Türkiye’nin ormanlarının korunması mümkün değil. Aksi takdirde yanar ve bizde ah vah etmeye devam ederiz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ