stanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü’nün "mevcut koşulların devamı halinde Türkiye’nin 2070 yılında, bu yıla göre 3 ile 6 derece daha sıcak olacağı" senaryosuna; WWF-Türkiye, sıcaklık artışının 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacağı, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözleneceği raporu ile destek veriyor. WWF-Türkiye de sıcaklık artışının kış mevsiminde 4, yazın ise 6 santigrat derece civarına ulaşmasını bekliyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ KENDİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI
Son yıllarda çoca bahsedilen küresel ısınma bu yaz etkisini daha fazla gösterecek. Gün geçtikçe daha fazla ısınan hava zor bir yaz geçireceğimizin habercisi. Mevsiminden önce çiçek açan meyve ağaçları da kıtlık yaşayacak mıyız sorularını akıllara getiriyor.
GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMAZSA ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR DAHA ZOR GEÇECEK
Gelecek yıllar nasıl olacak? Yapılan araştırmalara göre; eğer gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yılların daha da zor geçeceği belirlendi. Karbon salınımı kontrol altına alınamazsa daha sıcak ve kurak yıllar kapıda.
KOŞULLAR BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE SICAKLIKLAR ARTACAK
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, mevcut koşulların devamı halinde sıcaklığın 2070 yılında 6 dereceye kadar artacağını öngörüyor. Enstitüye göre yaz aylarında Türkiye’nin batı ve kuzey bölgelerinde sıcaklıklar 5 ile 6 santigrat derece, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise 3 ile 4 santigrat derece kadar yükselecek. Sıcaklıkların kış aylarında da 2, 3 derece arasında artması bekleniyor.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI EN HASSAS BÖLGEDEYİZ
WWF-Türkiye’nin raporu da benzer yönde. Türkiye’nin Yarınları Projesi Sonuç Raporu’na göre ülkemizin de içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden biri. Bu havzada gerçekleşecek 2 santigrat derecelik sıcaklık artışı, etkilerini, beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaybı, turizm gelirlerinde azalma, tarımsal verim kaybı olarak hissettirecek.
2030'LU YILLARDAN SONRA SICAKLIKLARDA HIZLI BİR ARTIŞ GÖZLENECEK
Sıcaklık artışı 2030’lu yılların sonuna kadar sınırlı kalacak, bu dönemden sonra hızlı bir artış gözlenecek. 1960-1990 dönemine göre ise mevsimsel ve bölgesel farklılıklar göstermekle beraber sıcaklık artışının kış mevsiminde 4, yazın ise 6 santigrat derece civarına ulaşması bekleniyor. Kış yağışlarında Türkiye’nin genelinde azalma görülürken bir tek Kuzey Anadolu’nun doğu yarısında yağışlarda artış olacak.
KAMUOYU BİLİNÇLİ
Doç. Dr. Karakaya, dünyada küresel karbon piyasalarının hızla gelişip, büyüdüğünü, artan kamuoyu bilinci sayesinde sürdürülebilir karbon yönetimi, emisyon ticareti ve temiz teknolojilerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların öneminin daha fazla anlaşıldığını kaydetti.