Ölü sayısı 582!

Van'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 582'ye, yaralıların sayısı 4 bin 152'ye, enkazdan sağ çıkarılanların sayısı ise 231'e yükseldi...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, depremin 7. gününde son durumu anlattı

''Devletin, kamunun ve sivil toplum örgütlerinin belki en çabuk koordine olduğu ve müdahale ettiği bir afet sonrasını yaşadık'' diyen Atalay, depremin hemen sonrasında, Ankara'da Afet Acil Durum Koordinasyon toplantısı yaptıklarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kente intikal edilerek, çalışmaların koordine edildiğini dile getirdi.

Türkiye'ye, Van ve Erciş halkına ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunan Atalay, Van, Erciş ve köylerdeki vatandaşların metanetli, sabırlı, insani tutum içinde, birbirini kollayan ve yardımlaşan bir tutum içinde olduğunu bildirerek, depremzedelere teşekkür etti.

''Arızi görüntüler buradaki vatandaşı temsil etmiyor''

Arızi bazı görüntüler (yağma) ve olayların buradaki vatandaşları temsil etmeyeceğini vurgulayan Atalay, böylesi bir durumun onları da üzdüğüne değinerek, şunları kaydetti:

''O haberlere vatandaşlarımız o kadar üzülmüş ki bizlere de derin bir üzüntü ile ifade ettiler. 'Bizler bunları yapmayız' dediler. Ben de burada bunu ifade etmek istedim. Deprem sonrası ilk yapılması gereken şey en acil şekilde, arama kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonu ve yaralılar için sağlık hizmetlerinin koordinasyonudur. Bizim çalışmalarımız içinde de bu iki boyut en öne alınmış ve en hızlı şekilde yürütülmüştür. Özellikle arama kurtarma çalışmalarında, önce çevre illerimizdeki afet acil durum görevlileri, sivil savunma uzmanları, sonra da bütün Türkiye'nin bu konudaki birikimi buraya getirilmiştir. Bunu iddialı söylüyorum. Türkiye'nin bütün birikimi diyorum. Çünkü hangi ilimizde arama kurtarma konusunda birikimimiz varsa, uzmanlarımız varsa, hemen bir hava köprüsüyle, uçakla Van'a sevk edilmiş ve oradan Erciş'e gönderilmiştir.''

Toplantı sırasında teşekkür etmek istediği isimler olduğunu belirten Bakan Atalay, şöyle devam etti:

''Bunlara teşekkür ederek saymak istiyorum. Yani Afet Acil Durum uzmanları, sivil savunma uzmanları, Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afetler Arama Kurtarma Tabur Komutanlığı'nın (DAK) bu konudaki en iyi yetişmiş uzmanları, jandarmanın, polisin, sivil toplumun bütün uzmanları, hepsi burada olmuştur. Tabi yurt dışından, Azerbaycan ve İran'ın arama kurtarma ekipleri buraya katılmıştır.''

Depremde yaklaşık 90 tane çok katlı binanın çöktüğünü ve enkaz haline geldiğini vurgulayan Atalay, bunun 6'sınun Van merkez, 84'ünün ise Erciş'te bulunduğunu kaydetti.

Köylerde daha çok kerpiç yapılı tek katlı evlerin hasar gördüğünü anlatan Atalay, ''Çalışmalarda 231 vatandaşımız canlı olarak kurtarılmıştır. Şu anda Erciş'te 4 binada, enkaz arama kurtarma çalışması devam ediyor. Diğerlerinde çalışmalar tamamlanmıştır. Bu akşama kadar bu 4 binada da çalışmalar tamamlanacaktır'' dedi.

582 kişi yaşamını yitirdi

Ercişte 455, Van merkezde 61, köylerde ise 66 olmak üzere toplam 582 vatandaşın yaşamını yitirdiğini bildiren Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Önce yakınlarına sonra Vanlılara ve milletimize başsağlıığı diliyoruz. Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili söyleyeceğim söz, hiçbir aksama olmamıştır en etkili şekilde yürütülmüştür'' diye konuştu.

Çalışmalarda, en organize olan ve hızlı yürüyen diğer bir çalışma alanının sağlık hizmetleri olduğuna işaret eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Çevre illerden ve Ankara'dan yaklaşık 250 uzman doktor, buraya gelmiştir. 900 kadar UMKE Sağlık Acil Müdahale ekibi görev almıştır. Ambulans uçaklar, helikopterler, hepsi buraya seferber edilmiş ve çok iyi bir zincir kurulmuştur. Erciş'te yaralılara hızlı müdahale edilmiş, nereye gideceğine karar verilerek, Van'a getirilmiş ya buradaki hastaneye, ya çevre illere ya da Ankara'ya gönderilmiştir. Van Eğitim Araştırma Hastanesi, çok özel bir fonksiyon görmüştür. Yakın zamanda hizmete açılan o hastane, en büyük yükü çekmiştir. Yaralıların büyük kısmı oradadır. Hastanelerde yatan tedavi gören yaralı sayımız 832'dir. Bunun 162'si çevre illerde ve Ankara'dadır. Diğer kısmı Van'dadır.''

DEPREM BÖLGESİNDE SON DURUM
Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kriz merkezi, Van'daki depremde 582 kişinin yaşamını yitirdiğini  4 bin 152 kişinin yaralandığını bildirdi.

Kriz merkezinden yapılan açıklamada, Van'da 23 Ekimde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından kent merkezinde 61, merkeze bağlı köylerde 66, Erciş'te 455 olmak üzere toplam 582 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Depremin ardından kent merkezinde 200, merkeze bağlı köylerde 52 kişinin yaralandığı bildirilen açıklamada, Erciş'te enkazdan çıkarılan, sevk edilen ve bireysel olarak hastanelere başvuran yaralı sayısının 3 bin 900 olduğu ifade edildi.

Van ve Erciş'teki yaralı sayısının 4 bin 152 olduğu, 6 binanın yıkıldığı Van kent merkezinde 5 enkazda çalışmaların tamamlandığı, bir enkazda 6 personelle çalışmalara devam edildiği kaydedildi.

Erciş'te ise 65 enkazdan 58'inde çalışmaların tamamlandığı, 7 enkazda 26 ekip ve 150 personelle çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) açıklamasında Van Valiliğine acil ihtiyaçların karşılanması için 13 milyon lira ödenek gönderildiği belirtilerek, Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasında 22 milyon 320 bin lira yardım toplandığı ifade edildi.

48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanlarının, 33 Türk Havayolları, 31 askeri ve 18 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 82 uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edildiği bildirildi.
Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 7 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 10 uçakla ulaşım zinciri oluşturulduğuna ve sevkıyatın devam ettiğine işaret edilerek, karayoluyla da ihtiyaç malzemelerinin naklinin sürdüğü belirtildi.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ'ye talimat verildiğine ve afetzede konutlarının en kısa sürede tamamlanacağına dikkat çekilen açıklamada, geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteyneren üretimi için çalışmalara başlandığı, konteynerlerin en kısa zamanda bölgede kurulmasının planlandığı ifade edildi.

Erzurum'un lojistik merkez olarak belirlendi
Deprem bölgesine toplam 4 bin 136 arama-kurtarma, 904 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 651 iş makinesi ve araç, 7'si hava ambulansı olmak üzere 146 ambulans, 4 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 86 jeneratör, 77 projektör, 95 seyyar tuvalet, 35 bin 257 çadır (3 bin 548'i yurt dışı), 54 toplu barınma çadırı, 67 genel maksat çadırı, 65 prefabrik ev, 2 bin 200 Mevlana evi, 136 bin 152 battaniye, 1 bin 179 yorgan, 37 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 6 bin 799 katalitik soba, 5 bin 792 uyku tulumu, bin kampet ve 1 mobil fırın gönderildiği ifade edildi.

Başkanlıkça havayoluyla gelecek uluslararası yardımların kabulü için Erzurum'un lojistik merkez olarak belirlendiği ve bu merkezin kurulmasının yanı sıra gelen yardımların Van'a transferini sağlamak üzere Erzurum Valiliğinin görevlendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi.

''Başkanlığımızca uluslararası yardım kabul merkezi olarak belirlenen Erzurum Havaalanı'nın kapasite aşımı durumunda askeri havaalanının alternatif havaalanı olarak kullanılması planlanmıştır.

Uluslararası yardımlar kapsamında ülkemize Azerbaycan 140 kişilik arama-kurtarma ekibi, bin 250 çadır, 700 yatak, 40 jeneratör, 5 bin battaniye, 40 mutfak malzemesi, Fransa 490 çadır, BM OCHA 400 çadır, Rusya 284 çadır, Kazakistan 60 çadır, 300 battaniye, 300 yatak, 60 soba, Ukrayna 4 genel maksat çadırı, Mısır 300 çadır, İrlanda 564 çadır, İsviçre 200 çadır, 800 battaniye, 133 soba ve İsrail 5 adet prefabrik ev göndermiştir.

Karayolu ile gelecek uluslararası yardımların kabulü için de Van Valiliği'nce Lojistik Kabul Merkezi kurulmuştur.

3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlanmış olup, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevki devam etmektedir.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderilmiştir.''

11 bin 232 bina incelendi
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bölgedeki hizmetlerin aksamaması için Van'a personel takviyesi yaptığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İlgili bakanlıklar arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

Van Valiliği emrine psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir.

Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Şu ana kadar Van ili merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi merkez mahallelerinde 11 bin 232 bina incelenmiş olup, 6 bin 17 hasarlı-oturulamaz bina (8 bin 321 hane), 5 bin 215 hasarlı-oturulabilir bina (8 bin 87 hane) tespit edilmiştir. Ön hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Büyüklükleri 2 ile 3 arasında değişen 317, 3 ile 4 arasında değişen 640, 4 ile 5 arasında değişen 96 ve 5 ile 6 arasında değişen 7 olmak üzere toplam bin 182 artçı deprem meydana gelmiştir. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Merkez bankası faizi düşürdü
Bolu yangınında yaralıların durumu nedir ?
Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam