BAŞBAKANLIK OFİSİ ÖZÜR DİLEDİ
Mısır Başbakanlık Basın Ofisi, uçağı kaçıran kişinin kimliğinin Atlanta Üniversitesi öğretim üyesi veteriner İbrahim Samaha olduğu yönündeki haberlerin yalanlanmasının ardından, Samaha'dan özür diledi.
ON-TV'de yer alan habere göre, açıklamada "Sayın İbrahim Samaha'dan, adının yanlışlıkla uçakta yaşanan olayla bağlantılandırılması nedeniyle özür dileriz" denildi.
Mısır Havayolları'na (EgyptAir) ait uçak, sabah, 08.00 sularında yolculardan biri tarafından kaçırıldı. 81 kişiyi taşıyan MS181 sefer sayılı uçak, Güney Kıbrıs'taki Larnaka Havalimanı'na indirildi. Mısır havacılık yetkilileri, pilotun, üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı. Saatler süren dehşet anlarının ardından az önce teslim olan hava korsanı tutuklandı. Mısır hükümet sözcüsü, hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söylemişti.
EgyptAir'e a ait yolcu uçağı, Mısır'ın İskenderiye şehrinden başkent Kahire'ye giderken kaçırıldı. Hava korsanı, saatler süren pazarlık sonucunda, kaptan pilot dahil dört mürettebat ve üç yolcu dışındakileri serbest bıraktı. Daha sonra ise üzerinde üniforma olduğu olduğu görülen dört kişi daha uçaktan çıktı. Mürettebat olduğu tahmin edilen bu kişilerden biri, kokpit penceresinden atladı.
Güney Kıbrıs devlet televizyonu, hava korsanının Mısır'daki kadın tutukluların serbest bırakılmasını talep ettiğini aktardı.
Hürriyet KKTC Temsilcisi Ömer Bilge, hava korsanı Seyfettin Mustafa'nın eskiden Mısır askeri istihbaratında subay olarak görev yaptığını ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin muhalifleri arasında yer aldığını bildirdi.
Üzerinde canlı bomba yeleği bulunan Mustafa, Larnaka'da eski eşi Marina Parashu'ya verdiği mektupta, Mısır cezaevlerinde bulunan bazı kadın hükümlülerin serbest bırakılmasını istedi.
Parashu, hava korsanı eski eşinin daha önce ismi açıklanan profesör olmadığını, geçmişte Mısır ordusunda subaylık yapan Seyfettin Mustafa olduğunu açıkladı. Mısır da daha sonra hava korsanının kimliğini doğruladı.
Mısır resmi haber ajansı MENA, hava korsanının K38 No'lu koltukta oturan Mısır vatandaşı İbrahim Samaha olduğunu duyurmuştu.
ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM ÜYESİ DEDİLER AMA...
Uçağı kaçıran hava korsanı olarak adı açıklanan Samaha'nın, Kıbrıs'a sığınma talebinde bulunduğu ve Güney Kıbrıs'taki eski eşine iletilmek üzere Arapça bir mektup verdiği öne sürülmüştü.
Reuters, Samaha'nın İskenderiye Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde öğretim üyesi olduğunu yazdı. Samaha'nın, ABD'nin Atlanta kentindeki bir üniversitede misafir öğretim üyesi olduğu da yazılıp çizildi.
Parashu'nun açıklamalarının ardından üniversiteden bir yetkili, Samaha ile telefonda konuştuğunu ve kendisine serbest bırakılan yolculardan bir tanesi olduğunu anlattığını belirtti.
"TERÖRİST DEĞİL APTAL"
İngiliz Guardian gazetesi, Kahire'deki bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin "O terörist değil, aptal. Teröristler çılgındır ama aptal değildir. Bu adam aptal" dediğini yazdı.
Görüşmeleri yürüten Kıbrıslı Rum yetkili de hava korsanının terörist olmadığını ve "âşık birine benzediğini" söyledi.
İSTANBUL'A GELMEK İSTEDİ AMA...
Associated Press'in haberine göre; Mısır hükümet sözcüsü, Mısır Havayolları'na ait uçağı kaçıran hava korsanının İstanbul'a gitmek istediğini söyledi. Ancak pilot yeterli benzin olmadığını belirterek, uçağı Güney Kıbrıs'a indirdi.
Sivil Havacılık Bakanlığı, pilot Ömer el Gammal'ın üzerinde intihar yeleği olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından tehdit edildiğini aktardı.
Kaçırılan uçağın içinde çekildiği iddia edilen görüntüdeki kişinin, hava korsanı olabileceği yorumları yapıldı.
10 ABD, 8 İNGİLİZ VATANDAŞI VAR
Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, uçakta 55 yolcu ve yedi mürettebat olduğunu duyurdu. Fakat ajanslar, uçaktaki kişi sayısına ilişkin çelişkili haberler geçiyor. Bazı kaynaklar uçaktaki yolcu sayısını 81 olarak veriyor.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İskenderiye Havaalanı Müdürü Hüsnü Hasan, uçaktakiler arasında 26 yabancı olduğunu belirtti. Yabancı yolcular arasında sekiz Amerikalı, dört İngiliz, dört Hollandalı, iki Belçikalı, iki Yunan, bir Fransız, bir İtalyan ve bir de Suriyeli bulunuyor. Üç yabancının kimliği ise henüz açıklanmadı.
Reuters'ın sivil havacılık yetkilileri ve polise dayandırdığı haberinde, kaçırılan uçağın Airbus A320 olduğu ifade edildi. AFP ise uçağın Air Boeing 737-800 olduğunu aktarıyor.
MEKTUBU UÇUŞ GÖREVLİSİNE UZATIRKEN...
AFP'nin haberine göre; hava korsanı yerel saatle 08:30'da kuleyle iletişime geçti ve uçağa 08:50'de iniş izni verildi.
Havalimanına bir kriz ekibinin sevk edildiği belirtildi.
Bir Mısır sitesinde yayınlan bu fotoğrafta hava korsanı Seif Eldin Mustafa, eski eşine verilmek üzere hazırladığı mektubu uçuş personeline uzatırken görülüyor. Kadın havalimanı görevlisinin başını ellerinin arasına alması, yaşadığı korkuyu gözler önüne seriyor...
Hürriyet KKTC Temsilcisi Ömer Bilge, kriz nedeniyle Larnaka Havalimanı'nın geçici süreyle kapatıldığını aktardı.
Yunanistan üzerinden bir yolcu uçağı ile askeri bir uçağın Larnaka'a geldiği belirtiliyor. Bu uçakların, Baf Havalimanı'na yönlendirilmesi bekleniyor.
Kriz masası oluşturan Kıbrıs Rum yönetimi, Mısırlı yetkililerle temas halinde... Rum Adalet Bakanı'nın Mısırlı mevkidaşıyla sürekli temas kurduğu açıklandı.
ANASTASİADİS GÜLEREK YANIT VERDİ
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, uçak kaçırma eyleminin "terör" ile bağlantılı olmadığını söyledi. Durumun bir kadınla alakalı olup olmadığı sorulan Anastasiades, gülerek "Her zaman bir kadınla alakalıdır" ifadelerini kullandı.
İsrail ordusundan bir kaynağın açıklamasına göre; İsrail uçak kaçırma olayının ardından önlem olarak hava sahasında savaş uçaklarını uçurmaya başladı.