Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün ve yarın (25-26 Mart) gerçekleşecek olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesinde, Alman Federal Meclisi’nde açıklamalarda bulundu.
İki günlük zirve öncesinde Merkel, konuşmasının satır aralarında Ankara’ya sıcak mesajlar gönderdi.
DOĞU AKDENİZ
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarına yönelik izlediği siyaset hakkında açıklamalar yapan Merkel, "Türkiye, Doğu Akdeniz’de tansiyonu düşürücü adımlar attığının sinyalini veriyor." dedi.
Merkel: Türkiye, Doğu Akdeniz de tansiyonu düşürücü sinyaller veriyor #1
"TÜRKİYE ÇOK GÜVENİLİR BİR ORTAK"
Yaklaşık 5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin, mülteci krizinde üstlendiği rolü övdü.
Türkiye’nin çok güvenilir bir ortak olduğunu ve Ankara sayesinde Avrupa’ya geçişlerin durma noktasına geldiğini kaydetti.
Merkel, "Türkiye'nin 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmesi takdir edilmeyi hak ediyor." diye konuştu.
"GÖÇ ANLAŞMASI YENİLENMELİ"
Ege’de yaşanan düzensiz göçmenlerin ölümü ile sonuçlanan umut yolculuklarına da değinen Merkel, Türkiye sayesinde ölümlerin azaldığını belirtti.
Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye hakkında övgü dolu sözlerinin ardından konuyu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan göç anlaşmasına getirdi.
Göç anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini ifade eden Merkel, bunun için Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.
TÜRKİYE İLE AB ARASINDA YAPILAN GÖÇ ANLAŞMASININ MADDELERİ
18 Mart 2016'da Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşmanın maddeleri şöyle sıralanmıştı:
20 Mart 2016 itibariyle Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenler Türkiye'ye iade edilecek. Yunan adalarına ulaşan göçmenler, usulüne uygun olarak kayıt altına alınacak ve sığınma başvuruları UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) ile işbirliği içinde bireysel olarak işleme konulacak. Dayanaktan yoksun ya da kabul edilemez bulunanlar Türkiye'ye iade edilecek. Düzensiz göçmenlerin iade işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.
Korunmaya muhtaç gruplara yönelik BM kriterleri doğrultusunda, Yunan adalarından Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye'den bir diğer Suriyeli AB'ye yerleştirilecek (1'e 1 formülü). İlk etapta 18 bin kişi yerleştirilecek, daha sonra ilave en fazla 54 bin kişi gönüllülük esasına göre yerleştirilecek.
Türkiye, AB'ye yönelen yeni düzensiz göç güzergahlarının oluşumunu engelleyecek, deniz ve kara güzergahlarını önlemek için her türlü tedbiri alacak ve bu doğrultuda AB'nin yanı sıra komşu devletlerle de işbirliği yapacak.
Düzensiz geçişler sona erdiğinde ya da ciddi şekilde azaldığında AB üye devletlerinin gönüllülük esasına dayanarak katkıda bulunacakları Gönüllü İnsani Kabul planı devreye sokulacak.
2016 yılı Haziran ayı sonuna kadar tüm kıstasların karşılanması şartıyla Türkiye lehine vize kolaylığı ve vize muafiyeti hususları değerlendirilecek, hız verilecek.
AB, Türkiye için Sığınmacı Mali İmkanı kapsamında başlangıç olarak tahsis edilen 3 milyar euronun ödenmesini hızlandıracak ve 2016 Mart ayı sonundan önce geçici koruma altındakilere yönelik projelerin finansmanı sağlanacak. Kaynaklar tamamıyla kullanılma aşamasına yaklaştığında ve yükümlülükler karşılandığında AB, Sığınmacı Mali İmkanı çerçevesinde 2018'in sonuna kadar 3 milyar euroluk ilave bir fonu devreye sokacak.
18 Mart Mutabakatı'nda ayrıca, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini canlandırmaya yönelik kararlılık teyit edilmiş ve 14 Aralık 2015'te 17. Faslın müzakereye açılmış olmasından duyulan memnuniyet de dile getirilmişti.
18 Mart Mutabakatı öncesi Ekim 2015'te uzlaşıya varılan noktalar da şöyleydi:
Türkiye'nin iş gücü piyasasını geçici koruma altında bulunan Suriyelilere açması
Suriyelilere ve diğer uyruklulara yönelik yeni vize gerekliliklerinin getirilmesi
Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün güvenlik alanındaki çabalarının geliştirilmesi ve bilgi paylaşılmanın geliştirilmesi
AB'nin Sığınmacı Mali İmkanının 3 milyar euroluk kısmını somut projelere yönelik olarak dağıtmaya başlaması
Vize serbestisi alanında ve katılım müzakerelerinde çalışmaların başlaması 17. Faslın mütarekelere açılması
Türkiye'den Yunanistan'a geçen ve uluslararası korumaya muhtaç olmayan göçmenlerin hızlı bir şekilde geri kabul edilmesi
Türk karasularında yakalanan düzensiz göçmenlerin geri alınması
Haziran 2018'de düzenlenen Brüksel'deki zirvede de AB liderleri göçmen başvurularının değerlendirilmesi için ortak merkezlerin kurulmasına karar vermiş, Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için vadedilen yardım paketinin ikinci dilimi 3 milyar euronun da verilmesi kararlaştırılmıştı.
AB SÖZÜNDE DURMADI
Yapılan anlaşmalara ve verilen sözlere rağmen Avrupa Birliği, sözlerini yerine getirmedi ve Türkiye'ye gerekli ödemeleri yapmadı.
ENSONHABER