Gürcistan’daki iş yerini denetlemek üzere Sarp Sınır Kapısı’ndan 2 Nisan 2011 tarihinde Audi Q7 marka lüks jipi ile Türkiye’den Gürcistan’a geçen ve güvenlik kamerası üzerine iş yapan Türk iş adamı Yener Akbaş (45), burada faturasız mal sattığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Akbaş, bir süre sonra çıkartıldığı mahkeme tarafından faturasız mal satma suçlaması ile 2 yıl hapis istemiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Daha sonra Akbaş’a bir suçlamada daha bulunulurken, bu kez lüks jipi ile Gürcistan’a bir kerede 1 tona yakın elektronik malzeme sokmakla suçlandı. Akbaş suçlamaları kabul etmemesine rağmen 7 ay tutuklu kaldı. 7 ay üzerine Akbaş’ın ailesinden Akbaş’ın serbest kalması için 43 bin TL istenildi. Aile parayı ödeyince Akbaş 20 Şubat 2012 tarihinde serbest bırakıldı. Ancak Akbaş’ın otomobili geri iade edilmedi.
Hiçbir suçu olmamasına rağmen 7 ay boyunca sağlıksız koşullarda cezaevinde tutulduğunu belirten Akbaş “Ben Gürcistan’daki iş yerimize gitmiştim. Bir müşteri geldi. Mal almak istediğini belirterek küçük bir kaparo ödedi. Ancak malları almadı. Müşteri çıkınca dükkana polisler girdi. Faturasız mal sattığım gerekçesiyle karakola götürüldüm. Muhasebecim karakoldaydı. Daha sonradan öğrendim muhasebecim benden önce de 11 Türk iş adamını bu çete ile iş birliği yaparak tuzağa düşürmüş. Bana bir belge imzalatıldı. Avukatım önemsiz bir şey olduğunu söyledi. Ancak, aracım ile 1 tona yakın elektronik malzemeyi kaçak yollarla Gürcistan’a soktuğum iddiası ile ilgili bir belgeymiş. Yedi ay sağlıksız koşullarda cezaevinde tutuldum. Sürekli suçu kabul etmem istendi, suçsuz olduğum için kabul etmedim. Benim bilgim olmadan bu çete ailemle pazarlığa oturup serbest bırakılmam karşılığında ailemden 43 bin TL almış. Otomobilim için ise 10 bin TL almış. Buna rağmen otomobilim iade edilmedi” dedi.
Akbaş, başına gelenlerin Gürcistan’a lüks otomobili ile girmesinden kaynaklandığını belirterek, “Sonradan öğrendim. Bu tuzakları otomobillere el koymak için yapıyorlar. Ardından serbest bırakmak için yüklü paralar talep ediyorlar. O ülkede hukuk yok. Benim tek suçum Q7 ile oraya girmek oldu. Cezaevinde kaldığım sürece 1 milyon TL’lik ekonomik kaybım var. Ödemelerimi yapamadım. Gürcistan’daki iş yerim yağmalandı. Tüm mülklerime icra kondu“ diye konuştu.
Akbaş, uğradığı ekonomik kaybın ve manevi zararın temini için Gürcistan hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açacağını söyledi.