Köylüler toprağın altında ’Siyah elmas’ aradı

Denizli’de uygulanan bir proje kapsamında Cankurtaran Ormanı’na giden 50 kişilik grup, ellerindeki çubuklarla ’Siyah elmas’ olarak adlandırılan trüf mantarı aradı. Trüf mantarının üretimi hakkında bilgi alan kursiyerler, hem gelir elde etmeyi, hem de ihracata katkı sağlamayı hedefliyor.

Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin işbirliğinde köylülerin gelirini arttırmak amacıyla trüf mantarı projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Denizli pilot bölge seçildi. Yaban domuzlarının çok sevdiği trüf mantarını koruma altına alan Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, Cankurtaran Ormanı’nda trüf mantarı için 400 dekarlık alan oluşturdu. Ormanın etrafı domuzların girmemesi için tel örgüyle çevrildi. Trüf mantarı ormanı için diğer ormanlarda da çalışmalar devam ediyor. ’Kralların yiyeceği’ ve ’Siyah Elmas’ olarak adlandırılan trüf mantarının köylülere gelir sağlaması için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Acıpayam ve Bozkurt İlçelerinde eğitim çalışmaları yaptı. Eğitime iki ilçeden 100 kişi katıldı.

Eğitime katılanlar, Cankurtaran Ormanı içinde trüf mantarı için oluşturulan alanda pratik yaptı. Acıpayam İlçesi’nde trüf mantarıyla ilgili bilgilendirme eğitimi verilen 50 kursiyere, trüf mantarının bulunduğu ormanda da zeminin nasıl olacağı, toprağın nasıl çatlayacağı, bu mantar türünün nerelerde olabileceği konularında bilgi verildi. Ellerinde küçük çubuklarla ormanda arama yapanları görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.

AVRUPA’DA KİLOSU 250 EURO

Eğitimi veren Orman Genel Müdürlüğü Orman Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Özgür Balcı, özellikle Fransa’da gurmelerin tercih ettiği trüf mantarının oldukça değerli olduğunu söyleyerek "Ülkemiz, trüf mantarı için uygun bir orman yapısına sahip. İzmir’de de araştırmalar yaptık, oralarda da çok uygun trüf mantarının yetiştiği alanlar var. Amacımız, kırsal alanda yaşayan insanlara gelir kapısı açmak. Trüf mantarının Avrupa’da borsası var. Şu anda kilogram fiyatı 250 Euro civarında. Bu fiyat bazen daha da çok yükseliyor. Eğitim çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Yerel değerimiz olan trüf mantarını Avrupa’ya pazarlamadan önce insanlarımıza gerekli eğitimi vermeliyiz" dedi.


"DOMUZLAR YİYECEĞİNE BİZ PARA KAZANALIM"

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu ise, orman yakınında yaşayan köylüler için trüf mantarının iyi bir gelir aracı olabileceğini söyleyerek, "Trüf mantarının değerini iyi bilmiyoruz. Halk arasında da fazla tanınmıyor. Biz şu anda üretim ve eğitime ağırlık veriyoruz. Eğitim çalışmaları tamamlandığında, Denizli köylüleri trüf mantarından önemli ölçüde gelir elde edecek" diye konuştu.

Acıpayam İlçesi’nin Kelekçi Mahallesi’nden eğitim çalışmasına katılan Nimet Acar ile EMİNE ÇELİK ise, aile ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini söyleyerek "Ormandaki trüf mantarlarını domuzlar yiyeceğine biz toplayıp para kazanalım istedik" dedi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ