Türkiye'nin kivi üretiminin yüzde 35'inin gerçekleştirildiği Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede, mart sonunda Yağan kar ve ardından yaşanan don nedeniyle kivi rekoltesinde düşüş bekleniyor.
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29-30 Mart'ta etkili olan kar ve dondan birçok meyve gibi kivi üretiminin de olumsuz etkilendiğini belirterek, "Kiviler çiçek açmıştı ama don sebebiyle yandı. Yeni filizler çiçek açar diye bekliyorduk, o da olmadı" dedi.
Bu yıl kivi rekoltesinin az olacağını ifade eden Paliç, "Donun kivimizi çok etkileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl da rekoltede biraz düşüş olmuştu. Geçen yıl Karadeniz'in doğusundan Sarp'a kadar olan bölgede 15 bin ton civarında kivi üretilmişti. Bu yıl kivi üretiminde artış beklerken ürünümüz yüzde 80-90 oranında yandı. 15 bin ton kivi üretilen bir bölgede, bu yıl 3 bin ton civarında kivi üretebilirsek bizim için iyi bir rakam olacak. İnşallah gelecek sene böyle bir felaket olmaz" diye konuştu.
-"Bu bölgede 60 bin ton kivi üretebiliriz"
Paliç, kivide kaliteyi yakaladıklarını da kaydederek, "Hedefimiz 15 bin ton kivi değil. Rize'de yılda 40 bin ton kivi üretilebilecek kapasite var. Ülke genelindeki tüketim ise 70 bin ton civarında. Tüketim gelecek yıllarda daha da artabilir. Biz bu bölgede 60 bin ton kivi üretebiliriz. Üreticilerimiz biraz daha fazla kivi fidanı dikmeye ve üretmeye başlarsa bu bölgede 60 bin ton kivi üretebiliriz" ifadelerini kullandı.
Kivinin getirisinin arması halinde çiftçilerin bu ürüne daha fazla yöneleceğini dile getiren Paliç, "Kivi değerli bir meyve. İnsan sağlığına faydalı. Bu nedenle tüketicisi her geçen gün artıyor. Doktorlarımız kiviyi birçok hastaya öneriyor" dedi.
Paliç, kivi hasadına kasım ayında başlayacaklarını da sözlerine ekledi