Kaçkarlarda ciddi çığ riski

Doğaseverler, Kaçkarlar`da gezinti yaparken dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

DOKADAK Başkanı Dursun Ali Demiroğlu, kar kalınlığının Rize`nin Çamlıhemşin İlçesine Bağlı Kavrun yaylası mevkiinde 2- 2.5, zirveye doğru çıktıkça 3-4 metreye ulaştığını söyledi.

Normal şartlarda gezi alanlarının bulunduğu bölgelerde çığ riski olmadığına dikkati çeken Demiroğlu, şu uyarıda bulundu:
“Çığ, kar yağdıkça katmanlar halinde birikir. En alt tabakadaki karı toprak ve yer şekilleri, üzerini ise buz tutar. Yağan kar tabakalar halinde birikir. Kar ne kadar kalın olursa üzerinden kayma ve düşme fazlalaşır. Çığın yüzde 80-90`ı tipiden sonra meydana gelir. Kaçkarlarda tipi ve rüzgâr etkisi vardır. Rize’de gündüz güneş alan kar katmanları dik ve yamaçlı vadilerden oluşması nedeniyle kaymaya başlar, bu da çığ riski oluşturur. Bu risk Şu aylarda devam eder. Dağcıların, Doğasever Ve Trekking’cilerin Daha Dikkatli olmaları gerekmektedir."


Kavrun yaylasında turizm İşletmeciliği yapan Yalçın Şahin ise, “Kaçkar dağlarının eteklerinde bulunan Kavrun yaylası mevkiinde kar kalınlığı 2- 2.5, zirveye doğru çıktıkça 3-4 metreye kadar ulaşıyor. Galer Düzüne indikçe ise kar kalınlığı 1 metreye ulaşıyor. Ayder Yaylasında ise kar yok denecek kadar azaldı.

ZİRVEYE ÇIKACAK OLANLAR DİKKAT
Kaçkar Dağına zirve tırmanışı gerçekleştirecek olan dağcılara seslenen Şahin, “Şuan ki koşullarında yapılacak tırmanış bırakın Ana zirveyi rota üstünde bile tehlikeli çığ riski taşıyor.” Dedi.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu