Tüketici Hakem Heyeti ‘Dava açın paranızı alın’ diyerek halkı uyardı. Kahramanmaraşlı bir vatandaşın başvurusu, başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin dürüst tüketiciye ödettirildiğini ortaya çıkardı. Aylık 50 lira fatura ödeyen bir vatandaş, yıllık 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor. Kahramanmaraş Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’nin bir vatandaşın başvurusu üzerine elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yerinde olmadığına hükmederek, ödenen paranın iadesine karar vermesi büyük bir haksızlığı gün yüzüne çıkardı.
Elektrikte yılda 800 milyon liralık kayıp kaçak tespit edildiği bunun da faturaya yansıtıldığı öğrenildi.Kayıp kaçak oranının da kullanım ve vergiler dahil fatura bedelinin yaklaşık yüzde 10 ile 15’i arasında bir orana karşılık geldiği kaydedildi. Böylece başkalarının kaçak kullandığı elektriğin bedelinin faturasını düzenli ödeyen dürüst tüketicinin sırtına yüklendiği ifade edildi. Ayda 50 lira elektrik faturası ödeyen bir vatandaş, aylık 5 ile 7.5 lira arasında yıllıkta da 60 ile 90 lira arasında kayıp ve kaçak bedeli ödemek zorunda kalıyor.
FABRİKALAR BAŞI ÇEKİYOR
Kayıp kaçak bedelinin adı konulmamış bir şekilde yıllardır faturalara eklendiğine dikkat çekilirken, geçtiğimiz aylarda şeffaflık gereği faturalara ‘kayıp ve kaçak’ ismiyle girdiği belirtildi.Kayıp kaçak özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde yüzde 60- 70’leri buluyor. Ancak batı bölgelerindeki oranın az fakat miktarın çok daha yüksek olduğu aktarılıyor. Fabrikalar ve otel bölgelerinde yoğun kaçakların yaşandığı vurgulanıyor.
Tüketiciler ne yapmalı?
Fuat Engin tüketicilere haklarını nasıl arayacaklarını şöyle anlattı: “Önce elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli itiraz başvurusu yapılmalı. İtirazın reddedilmesi halinde il-ilçe tüketici sorunları hakem heyetine başvursunlar. Kanuna göre tüketici ayıplı mal ve hizmetler karşısında 2 yıl içinde hakkını arayabilir.”
Yüzde 17 kayıp kaçak var
Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı Fuat Engin, elektrikte yüzde 17 kayıp kaçak olduğunu bunun da yüzde 2’sinin elektrik şirketlerinden yüzde 15’inin de tüketiciden alındığını söyledi.
Kaynak : http://www.haber3.com/kacak-elektrik-faturanizi-iptal-ettirin-1082118h.htm#ixzz1e96vNeQ1