İslam Mimarisinin Başyapıtı 'Divriği Ulu Camii'

İslam mimari özelliklerinin en güzel şekilde üzerinde taşıyan Sivas Divriği Ulu Camii, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.

 Anadolu'nun kültürel izlerinin büyük bir çoğunluğunu üzerinde taşıyan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa'sı, taşıdığı kültürel izler ve mimarisindeki mükemmellik UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne girmesinin önemli özelliklerindendir. 

Divriği bölgesinde en eski yerleşim Hititler zamanında olmuştur. Bölge Mengücekoğullarının yönetiminde olan Ahmet Şah ve eşi Turan Melek'in isteği üzerine yapılana camii İslam mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. 1228-1229 yılları arasında yapılan cami iki kubbeli bir yapıya sahiptir. Cami kendisine birleşik bir darüşşifadan meydana gelmektedir.



Cami ve darüşşifa dönemin kültürel mimarisini ve geleneksel taş işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilemektedir.  Bu kültürel mirasın mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır. Yapının özellikle kapılarında ve sütunlarında sergilenen taş işçiliği ziyaret edenlere görsel bir güzellik sunuyor. Caminin özelliklerinden bir diğeri, uzaktan görünümünde simetrik bir yapıya sahip lakin özünde asimetriktir. Yapımında kullanılan motiflerin hiçbirinin birbirine benzememesi ve otiflerin güzelliği tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmektedir. Plan tipi ve benzeri olmayan cami dünyada görülmeye değer olan eserler arasında yer almaktadır. Sivas Divriği Ulu Camii, İslam sanat ve mimarisinin bir başyapıtı olma özelliğine sahiptir.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu