Anadolu'nun kültürel izlerinin büyük bir çoğunluğunu üzerinde taşıyan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa'sı, taşıdığı kültürel izler ve mimarisindeki mükemmellik UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne girmesinin önemli özelliklerindendir.
Divriği bölgesinde en eski yerleşim Hititler zamanında olmuştur. Bölge Mengücekoğullarının yönetiminde olan Ahmet Şah ve eşi Turan Melek'in isteği üzerine yapılana camii İslam mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. 1228-1229 yılları arasında yapılan cami iki kubbeli bir yapıya sahiptir. Cami kendisine birleşik bir darüşşifadan meydana gelmektedir.
Cami ve darüşşifa dönemin kültürel mimarisini ve geleneksel taş işçiliğinin en güzel örneklerinin sergilemektedir. Bu kültürel mirasın mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır. Yapının özellikle kapılarında ve sütunlarında sergilenen taş işçiliği ziyaret edenlere görsel bir güzellik sunuyor. Caminin özelliklerinden bir diğeri, uzaktan görünümünde simetrik bir yapıya sahip lakin özünde asimetriktir. Yapımında kullanılan motiflerin hiçbirinin birbirine benzememesi ve otiflerin güzelliği tüm dünyanın ilgisini üzerine çekmektedir. Plan tipi ve benzeri olmayan cami dünyada görülmeye değer olan eserler arasında yer almaktadır. Sivas Divriği Ulu Camii, İslam sanat ve mimarisinin bir başyapıtı olma özelliğine sahiptir.