İş-Kur'dan en kapsamlı araştırma: Revaçta meslek grupları

Eğer Türkiye'de tekniker, yardımcı personel, tekstil ya da mermer işçisiyseniz işsiz kalmazsınız.

İş-Kur, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı araştırmasını yaptı. Ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin tamamında 215 bin kişilik açık iş var. En çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından bazıları, tekniker, yardımcı personel, tesis-makine operatörleri.. Bu meslek gruplarına her zaman iş var. İşverenler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor.

İşte ortaya çıkan sonuçlar:

- Türkiye'de tekniker, yardımcı personel, tesis-makine operatörlerine her zaman iş var...

- Tekstil ve mermer işçileri en az bulunan personeller arasında.

- Patronlar, meslek lisesi yerine düz lise mezununu tercih ediyor

Çalışma Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) önemli bir araştırma yaptırdı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik dün yaptığı açıklamayla bu sonuçların önemli noktalarını kamuoyuyla paylaştı. Biz de bu araştırmanın tamamı üzerinden ilginç sonuçlar tespit ettik.
YAPILAN EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA

Bu araştırma Bakanlığın, bugüne kadar yaptığı en kapsamlı araştırma. Araştırma kapsamında tüm Türkiye'de 81 ilde iş piyasası masaya yatırıldı. 127 bin işyeri mercek altına alındı. Bu işyerlerinden 65 bini araştırma için seçildi. 53 bin işyeri iş ve meslek danışmanları tarafından bizzat ziyaret edildi. Sonuçta bilimsel olarak 17 sektördeki 10'dan daha fazla işçi çalıştıran tüm Türkiye'deki özel sektörün istihdam fotoğrafı çekildi.
İŞSİZLİK GÖRÜNDÜĞÜ KADAR YÜKSEK DEĞİL

İŞ-Kur'a göre aslında Türkiye'de işsizlik göründüğü kadar yüksek değil. Çünkü bu araştırma, Türkiye'nin tamamında 215 bin kişilik açık işin olduğunu ortaya koyuyor. Bu sonuçlara göre, %3,3'lük açık iş oranı, Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin ortalaması olan %1,3'ün çok üstünde. Açık iş oranı açısından bakıldığında, en çok açık işlerin teknolojik işlerde olduğu görülüyor. En çok açık iş %36,2 ile imalat sektöründe iken, en az %0,3 ile su temini, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe.
İŞVERENLER KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYOR

Meslek grupları açısından bakıldığında ise, teknikerler, yardımcı profesyonel meslek mensupları, tesis ve makine operatörleri ile montajcılarda açık iş oranı oldukça yüksek. Yani işverenler, bu mesleklerde çalışacak kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Araştırmada patronların aradıkları eleman konusunda çok da bilinçli olmadıkları sonucuna da ulaşıldı. Nitekim işverenlerin aradıkları elemanın eğitim ihtiyacıyla ilgili olarak %36 oranında 'fark etmez' cevabı vermiş. Buna karşılık, beceri ihtiyacı konusunu işverenlerin %71'i 'mesleki bilgi arıyorum' şeklinde yanıtlamış.
MESLEK OKULLARI MEZUNLARI TERCİH EDİLMİYOR

İşverenler mesleki eğitimin kalitesine güvenmedikleri için meslek okulu mezunlarını tercih etmediklerini ifade etmişler. Nitekim genel lise mezunlarını tercih edenlerin oranı %10,7 iken, meslek lisesi mezunlarını tercih edenlerin oranı %9,5. Bütün bu sonuçlar çerçevesinde, rapora göre, ülkemizin tamamında, 270 bin kişilik 'temininde güçlük çekilen eleman' ihtiyacı var. Temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörel dağılımına bakıldığında, %34 ile en yüksek 'imalat' sektöründe ve %0,5 ile en düşük su temini kanalizasyon atık yönetimi alanında olduğu görülüyor.
TEKSTİLCİ-MERMERCİ YOK

Raporda yer alan en son tespit ise bireylerin hangi yöntemleri kullanarak iş aradıklarına dair. Buna göre, iş arayanların %55'i halen akraba, eş -dost aracılığıyla iş ararken, internet siteleri ve gazeteler yoluyla iş arayanların oranı %31 seviyesinde. İş-Kur aracılığıyla iş arayanların sayısı ise oldukça düşük. İş-Kur tahminlerine göre, 30 Haziran 2013 itibarıyla net istihdam artış beklentisi 230 bin 36 kişi.
DÜNYADA 5.1 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALACAK

ILO her yıl bugünlerde açıklanan istihdam raporuyla yine gündeme oturdu. Dünya ülkeleri geneli için yazılan raporda çarpıcı tespitler yer alıyor. ILO'ya göre, küresel ekonomik krizin 5. yılında yeni bir dalgalanmanın ortaya çıktığı görülüyor. Dünya genelinde 2012 yılı itibariyle 197 milyon kişi işsiz. 2007 yılına oranla bütün dünyada 67 milyon iş kaybı var. Tüm bu gelişmelere ek olarak 2013 yılında 5,1 milyon kişinin daha işsizlere eklenmesi bekleniyor. Yapılan tahminlere göre, 2014 yılında, dünya genelinde 3 milyon kişi daha işini kaybedecek.
DÜNYADA 73.8 MİLYON GENÇ İŞSİZ

2012 yılında yaşanan 4 milyonluk istihdam artışının sadece bir çeyrekte gelişmiş ekonomilerde yaşandığı görülüyor. Buna karşılık 2012 yılının 3. çeyreğinde istihdam artışı daha çok Güney Asya, Doğu Asya ve Sahra Altı Afrika'da yaşandı. Rapora göre, genç işsizliğinde de kötüye gidiş söz konusu. 73,8 milyon genç işsizin durumu ne yazık ki 2012 yılında da değişmedi. Halen %12,6 olan genç işsizliği oranının 2017 yılında %12,9'a yükselmesi bekleniyor. En iyimser tahminlerde bile genç işsizliğine ilişkin bir düşüş beklenmiyor.
TÜRKİYE'DE GENÇ İŞSİZ ORANI YÜZDE 18.1

Türkiye'de de genç işsizlik oldukça önemli bir sorun. Geçen yılın aynı dönemine göre genç işsizlik oranında yaklaşık bir puanlık artış var. Halen ülkemizde gençler arasında işsizlik oranı %18,1. Oysaki Türkiye işsizlik ortalaması %9,1 düzeyinde. Bu demek oluyor ki genç işsizliği, ortalama işsizliğin iki katı durumunda. ILO raporunda, yatırımların artırılmasına yönelik teşviklerin uygulanması, küresel talebin canlı tutulmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesi, işgücü piyasalarındaki yapısal sorunların çözülmesi, gençlere yeni istihdam alanlarının yaratılması konularının altı çiziliyor.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

çakarlı araç kullananlar yandı , ilk yakalamada 96 binlira ceza
Anadolu Medyasından TÜRKSAT’a %50 İndirim Talebi
Tüketici Güven Endeksi Açıklandı
Eski Tip Sürücü Belgelerinin Yenilenme Süresini Uzatıldı
YEREL MEDYA VE GENÇLİK KISA FİLM YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ