Başbakan Erdoğan, 2004 yılında geldiği Güneysu İlçesi Handüzü Yaylası’nda yöresel şiveyle, "Hayin köti evler yapayisunuz" sözleri ile sitem ederken yöre mimarisine uygun ev yapılmasını istemişti. Başbakan’ın bu isteği kent genelinde etkisini gösterdi. O günden bu yana Rize’de yöre mimarisine göre inşa edilen hastane, okul, kültür merkezi, stadyum ve hükümet konağı gibi 50’ye yakın kamu binası ile çok sayıda özel konut, kentin mimari açıdan görünümünü de değiştirdi.
GÜNEYSU YÖRE MİMARİSİNİN ÖRNEKLERİ İLE DOLDU
Rize mimarisinin en fazla uygulandığı yerlerin başında ise, Başbakan Erdoğan’ın babasının evinin bulunduğu Güneysu İlçesi geliyor. İlçedeki hastane, kültür merkezi, öğretmen evi, halk eğitim merkezi, hükümet konağı ve 4 okul binası, yöre mimarisine uygun inşa edildi. Güneysu Belediye Başkanı AK Parti’li Ahmet Minder, Başbakan’ın Rize mimarisi konusunda çok hassas olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Başbakanımız, ’Hayin köti evler yapayisunuz’ demişti. O sözleri lokomotif görevi yaptı. Sadece Güneysu’da değil Rize’nin tamamında kamu binaları ve evler yöre mimarisine uygun inşa edildi. Rize’de son yıllarda özellikle kamu yatırımlarında bu mimari esas alındı. Hastaneler, hükümet konakları, kültür merkezleri yöresel mimariye uygun olarak yapıldı. İlçemizde halen yöresel mimariye uygun olarak inşa edilen Çarşı projesinin yapımı devam ediyor. TOKİ’nin yaptığı projede 39 konut ve 25 işyeri yer alacak. İnşaatı yaz sonuna kadar tamamlayacağız. İşyerlerini, Rize El Sanatları Çarşısı olarak değerlendirmek istiyoruz."
ERDOĞAN’IN EVİ DE YÖRESEL MİMARİYE ÖRNEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2001 yılında Rize’nin Güneysu İlçesi Merkez Mahallesi’nde inşa edilen, 160 metrekare üzerine kurulu 3 katlı evi de Rize mimarisinin tüm özelliklerini yansıtıyor. Konutun müteahhitliğini AK Parti Rize eski Milletvekili Abdülkadir Kart, mimari projesini ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazırlamıştı.