Ülkemizde yaklaşık 63 milyon kişi SSK,Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensubu, 9 milyon 140 bin kişi ise yeşil kartlı. Sigortası yada yeşil kartı olmayan kişi sayısı ise 1 milyon yediyüzbin kişi bulunuyor.Yeşil kartı bulunan vatandaşlar vize süresinin bitim tarihinden itibaren gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. 5510 sayılı kanunun 60 nci maddesine göre; yeşil kart sahipleri ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınacağını belirtti.Yeni sistemde yeşil kartlı ifadesi kaldırılarak bunun yerine 60-C-1 ifadesi geldi.
Sigortalı (SSK) olmakla birlikte kısmı süreli çalışanlar (part-time), ev hizmetlerinde çalışan veya çağrı üzerine çalışanlar ay içerisinde 30 günden az çalışanlar sigortalılar eksik günleri için genel sağlık sigortası primini (GSS) 30 güne tamamlamaları gerektiğini söyledi. Ay içinde 20 gün çalışan bir işçinin eksik kalan 10 günlük süresi için kendisinin (GSS) primini yatırması gerekmektedir. Bu durumda bulunan sigortalılar eksik günlerine ilişkin genel sağlık sigortası primleri (GSS) sigortalının gelir durumu göz önüne alınarak kendileri tarafından ödenecektir.Sağlık yardımından yararlanmak için son bir yılda 30 gün prim ödemiş olabilirler ancak her ay 30 gün prim ödemek zorundadırlar. Eksik günlerini 30 güne tamamlamadıkları takdirde sağlık yardımı almayacaklar.
1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası tescilinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacak. BERBEROĞLU yeşil kartlı veya sosyal güvencesi olmayanların veya ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerektiği söyledi. Gelir testi yaptırmak istemeyenler aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının, asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek prim tahsilatı yapılacaktır. Gelir testi yaptırma yükümlülüğü kişilerde olup, işverenlerin yasal sorumlulukları işe giriş bildirgesinde güncelleme yapılmasına ilişkindir.
1 Ocak 2012 -30 Haziran 2012 dönemi için aylık genel sağlık sigortası (GSS) primi aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarına göre;
Asgari ücretin (886,50 TL) üçte birinin 295,50 TL altında olması halinde GSS primi devlet tarafından ödenecektir.
Asgari ücretin (886,50) üçte biri ile asgari ücret arasında ise 295,50 TLx%12= 35,46 TL
Asgari ücret (886,50) ile asgari ücretin iki katı arasında ise 886,50 TLX%12= 106,38 TL
Asgari ücretin iki katından (1.773 TL) daha fazla ise, 1.773 TL X % 12= 212,76 TL ödeyerek GSS faydalanabilecekler.
Genel sağlık sigortası (GSS) primleri ödenmezse sağlık yardımı alamayacaklar. Bu sebeple 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yeşil kart vizesi dolanların vize tarihi bitmeden, part-time çalışanlar gelir testini 31.01.2012 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir dedi. Gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılacak.Gelir testi, sosyal yardım bilgi sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak yeşil kart alma hakkını elde edip edemeyeceği anlaşılacak.
Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenlerin GSS prim tutarları da 212,76 TL olacak. GSS primi ödenmesi ve gelir testi yaptırmada sorumluluk kişilerin olduğunu söyleyen BERBEROĞLU işverenlerin yasal sorumluluğu işe giriş bildirgesinde güncelleme yapılmasına ilişkindir.
BERBEROĞLU yapılan gelir tespiti sonucunda; ailede kişi başına düşen gelir miktarının aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden (295,50 TL) az olması halinde bu kişilerin primleri devlet tarafından karşılanacağı söyledi. Yeşil kartlı vatandaşlar, hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar ile par-time çalışanların sağlık yardımından yararlanabilmeleri için 31 01.2012 tarihine kadar Sosyal ve Yardımlaşma Vakıflarına mutlaka başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.Yapılacak gelir testleri 3 ayda bir tekrarlanacaktır. Kısmı süreli (part-time) çalışan sigortalılar ay içinde 30 günden az çalıştığında eski sistemde sağlık yardımı almaya devam ediyorlardı.Yeni sistemde ay içinde 30 günden az çalışan sigortalı eksik günlerine ait genel sağlık sigorta primlerini tamamlamaları gerekiyor. Kısmı süreli (part-time) çalışan sigortalı işten ayrıldığında 10 gün içinde başka bir işe girip sigortalı olmazsa GSS kapsamına alınıyor.Bu durumda olanlar eksik günlerini kendileri ödemek zorunda kalacak veya GSS kapsamında gelir testi için müracaat etmeleri gerekiyor.SGK gelir testi yaptırmayanları kendisi resen tescil edecek ve 212,76 TL prim ödemesi gerekecek.
Gelir testi kiriterlerinde vatandaşın her türlü geliri, mal varlığı, harcaması dikkate alınacağından bir çok vatandaşı mağdur olacaktır.Örneğin; vatandaş yeşil kartlı sağlık hizmeti almaya devam ederken 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yapılacak gelir testin sonucunda prim ödemesi gerekebilecek. Vatandaşların mağdur olmamaları içi gelir test için 31 OCAK 2012 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekiyor. Bir çok vatandaş gelir testi uygulamasından habersiz olduğundan mağdur olmamaları için sürenin uzatılması yararlı olacaktır.