Geçişler 15 TL. olacak

Türkiye ile Gürcistan arasında 1 TL ödenerek yapılan geçişler sona eriyor. Hopa’dan Batum’a ‘fuhuş ve kumar seferlerinin’ patlaması bakanlığı harekete geçirdi. Geçişler 15 TL. olacak...

Hopa’dan Batum’a ‘fuhuş ve kumar seferlerinin’ patlaması bakanlığı harekete geçirdi. Bakan Hayati Yazıcı “Acayip şeyler oluyor. Geçen ay 180 bin kişi gitmiş, 15 TL harç alacağız” dedi.

Türkiye ile Gürcistan arasında 10 Aralık 2011’de başlayan pasaportsuz geçiş Karadeniz’de kötü sonuçlara yol açınca bakanlık harekete geçti. Hopa’daki Sarp Kapısı’ndan Batum’a ‘kumar ve fuhuş seferi’ patlaması yaşanması üzerine, bu ülkeye geçişler zorlaştırılacak. Şu anda sadece 1 TL ödeyerek ve kimlik göstererek yapılan geçişlerden 15 TL harç alınacak. Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı “Gürcistan’da acayip şeyler oluyor. Geçişlere 15 TL harç getireceğiz” dedi. Yazıcı, günde 5-6 bin kişinin Gürcistan’a geçiş yaptığını belirterek “Geçen ay 180 bin kişi gitmiş” diye konuştu.

‘Oy Nataşa, Nataşa’ Şarkıları Yine Çıkabilir

“Yakında yine ‘oy nataşa nataşa’ şarkıları yapılırsa şaşırmayalım. Ateş Batum’da yanıyor” diyen Yazıcı, sağlanan geçiş kolaylığının kötü amaçlarla kullanılarak adeta yeni bir fuhuş furyasına dönüştürülmesinden yakındı. Yazıcı ayrıca kimlikle çıkış yapıldığı için bir kişinin günde kaç kez giriş çıkış yaptığının da gözükmediğini belirterek bunu kayda almak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Yazıcı bu şekilde yolcu beraberinde getirilen sigaraların da kontrol altına alınacağını söyledi. Yazıcı “Normalde üç günde bir 2 karton sigara getirebilmesi lazım. Belki de her gün getiriyor. Kayıt olmadığı için bunu göremiyoruz” dedi.

Bir Araç 9 Ayda 920 Kez Benzin Getirmiş

Bakanlığın kaçak benzin ticaretini engellemek için 1 Şubat’tan itibaren başlattığı ‘standart depo’ uygulamasına da değinen Bakan Yazıcı “Bir aracın 9 ayda 920 defa giriş çıkış yaptığını tespit ettik. Bu aynı aracın günde ortalama 3 defa giriş-çıkış yaptığı anlamına geliyor. Bunun önüne geçmek için çalışma yaptık. Ayda 4 defa getirebilecek. Fazla getirirse vergisini ödeyecek” dedi. Bu konuya özellikle Doğu’dan itirazlar olduğunu da belirten Bakan Yazıcı, “Biz Zaho’ya yolcu taşıyoruz. Malzeme götürüyoruz’ dediler. Ancak araçları kontrol ettik. Yolcu taşıyoruz’ diyenler tek kişi giriş çıkış yapmış. Bir torba çimentoyla bile Zaho’ya gidenler oldu” diye konuştu. Bakan Yazıcı, standart depo uygulamasında AB ile fiyat farkı olmadığı için Edirne bölgesini muaf tuttuklarını da anlattı.

Yasadaki Kritik Madde Yumuşatılıyor

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kununu’na yönelik eleştirilere de cevap veren Yazıcı, bazı konuların ikincil düzenlemelerle çözüme kavuşacağını anlattı. Yazıcı, yeni kanuna bağlı olarak 3 tüzük, 6 yönetmelik ve 11 genelge çıkarılacağını belirterek, eleştiri konusu olan ‘ortağın şirket kasasından para alamaz’ hükmünün de yumuşatılacağını söyledi. Yasadan önce şirket kasasından borçlananlara ise bu borcu 3 yıl içinde kapatma şartı getireceklerini belirten Yazıcı, ayrıca 200 bin civarında gayri faal şirketler bulunduğunu da anlatarak “Beyin ölümü gerçekleşen şirketleri ortadan kaldıracağız” dedi

Gümrük Müşavirleri İçin Oda

Gümrük müşavirliği mesleğinin tanımlanması ve çalışma esaslarının belirlenmesi içinde çalışma yaptıklarını anlatan Bakan Hayati Yazıcı, gümrük müşavirliğini ‘kariyer mesleği’ olarak tanımladıklarını ve bu meslekte bulunan yaklaşık 2 bin 500 kişi için müstakil bir odaya mensup olmaları için çalışma yaptıklarını söyledi.

Meyve Sebze Pazarının Yüzde 70’i Kayıt Dışı, Amacımız Bitirmek

Bakan Yazıcı, Hal Yasası’nın 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak bu yeni düzenlemenin hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya dayalı olduğunu söyledi. Yazıcı, parasal değeri 57 milyar lirayı aşan sebze meyve pazarının sadece yüzde 30’unun kayıt altında olduğunu, geriye kalan yüzde 70’inin ise kayıt dışı olarak döndüğünü belirterek “1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren yeni düzenleme ile bu çarpık yapıyı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi. Ürünün tarladan sofaya ulaşana kadar geçirdiği bütün safhaların kayıt altında olmasını ve bütün aşamaların bakanlıkça elektronik ortamda izlenebildiğini anlatan Bakan Yazıcı, ürünlerin hallere sokulup çıkarılma zorunluluğunun ortadan kalktığını da kaydetti. “Kişilere ürünün mutlaka halde sat demiyoruz, bildirimde bulun diyoruz” diyen Yazıcı kayıt sisteminin yakında tamamen devreye gireceğini anlattı. Ürünle ilgili tüm bildirimlerin merkezden görüleceğini belirten Yazıcı, pilot uygulama sırasında bir anısını da anlattı. Yazıcı ekranda 16.75 liralık Deveci armudu gördüğünü belirterek “Bu fiyata armut olur mu diyerek ürün bilgilerinden telefonla sahibine ulaştım. Nedenini sordum. ‘Hayati’cim yanlış yazılmış, söyle arkadaşlara düzeltsinler’ dedi. Amacımız her ürünü böyle kayıt altına almak. 2013 ortasına kadar kayıt dışını tamamen silmek istiyoruz” dedi.

Bakan Yazıcı “Bu düzenlemenin uygulanması nedeniyle ürün kimliği ve ambalaj gibi unsurların maliyetleri artıracağı ve bunun da enflasyonu yükselteceği yönündeki endişeler yersizdir. Tersine heba olan yüzde 30’luk zayiatı minimize ederek fiyatların aşağı çekileceğini bekliyoruz” diye konuştu. Yazıcı semt pazarlarının kaldırılacağına ilişkin iddialara ise “Kaldırmıyoruz. Onları da kayıt içine alıyoruz” yanıtını verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi