'Geç oldu ama çok sevindim'
Bülent Arınç'tan Hilmioğlu kararına yorum
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklusu, İnönü Üniversitesi'nin eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık raporu doğrultusunda tedbiren tahliye kararına ilişkin, "Bu beni çok sevindirdi. İsabetli oldu, geç oldu ama umarım ki başkaları için de örnek olan bir karar verildi" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Arınç, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Profesör Fatih Hilmioğlu'yla ilgili tedbiren tahliye kararına da değindi.
Arınç, Profesör Hilmioğlu'nun sağlık sebepleri nedeniyle tahliye edilmesi haberine çok sevindiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu beni çok sevindirdi çünkü ben en az 2 yıldan beri bu konu üzerinde duruyordum ve bildiğiniz gibi ya ikinci ya üçüncü yargı paketinde adli tıp raporuna bağlanmış olsa bile prosedürü kolaylaştıran bir yargı düzenlemesi yapmıştık. Ama ne hikmetse sadece Hilmioğlu değil, onun benzeri olan başka tutuklu ve hükümlüler için de tahliye kararı verilemedi. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konudaki endişelerini ifade ettiler. Ben, doğrudan ya da kardeşi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıldığını biliyordum. Anayasa Mahkemesi de hakkında rapor tanzim edilmesini istemişti. Bugün zannediyorum sabah saatlerinde rapor mahkemeye ulaştırılmış. Eğer yanlış anlamadıysam ya da duymadıysam doğrudan tedbir olarak tahliyesine karar verilmiş, bu hemen uygulanacaktır."
"ADALETTEN AYRILMAMAMIZ LAZIM"
Hilmioğlu'nun ciddi rahatsızlıkları olduğunun ve evladının vefatı sonrası sorunlarının daha da büyüdüğünün bilindiğini belirten Bülent Arınç, "Meseleye insani açıdan ve vicdanla bakmamız gerekiyor. Biz hiç kimsenin hapiste çürümesini veya sağlık şartları elvermiyorsa buna rağmen dört duvar arasında olmasını arzu etmeyiz. Bu sevincimi de sizinle paylaşmak istedim. Umarım Anayasa Mahkemesi'ne müracaata gerek kalmadan ilgili mahkemeler alınan raporları hemen uygularlar ve tedbir olarak bu kişilerin cezaevi şartları dışarısına çıkarılmasını temin ederler. Buradan da geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.
Arınç, politik düşüncelerin farklı olabileceğini, geçmişte birbirinden taban tabana zıt dünyalar içinde yaşanmış olabileceğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yargılandığı davadaki konumu, belki bize karşı bir konum da olabilir. Ama bizim adaletten ayrılmamamız lazım. Özellikle böyle ciddi sağlık sorunları, psikolojik sorunları olan bir kimsenin cezaevinde daha fazla tutulmaması gerekiyordu. Çünkü son okuduğum kadarıyla duvarlarla konuşacak kadar zor şartlar içerisinde olduğu söylenen bir kimseydi. Allah hiçbir tutuklu ve hükümlüyü değil, hiç kimseyi bu noktaya düşürmesin. İsabetli oldu, geç oldu ama umarım ki başkaları için de örnek olan bir karar verildi."
"İYİ Kİ ANAYASA MAHKEMESİ VAR"
"İyi ki Anayasa Mahkemesi var, iyi ki 12 Eylül 2010 referandumunda biz bu bireysel başvuruyu kabul etmişiz" diyen Arınç, "hayır" diyenlerin başlarını ellerinin arasına alıp düşünmeleri gerektiğini dile getirdi.
Bu arada Arınç, Londra'daki temasları çerçevesinde İngiliz gazetecilerle Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya, Financial Times, Reuters, Economist, Daily Telegraph ve Associated Press gibi gazeteler ve ajanslardan gazeteciler katıldı.
Türkiye'nin iç ve dış politikasının kahvaltıda gündeme geldiğini dile getiren Arınç, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler, Ukrayna'daki gelişmeler, AK Parti'nin geleceği ve üç dönem kuralı, Türkiye'nin İran ve Suriye gibi ülkelerle ilişkileri, Suriye'deki radikal dinci gruplar gibi konuların toplantıda sorulduğunu kaydetti.
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz'ün ev sahipliği yaptığı kahvaltıya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA Yönetim Kurulu üyesi Refik Korkusuz, AA Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin de katıldı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İngiliz gazetecilerle kahvaltı sonrası ise Lord Tarık Ahmed ile görüştü.