Rize Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2011 yılı olağan genel kurul toplantısına katılan Rize Ak Parti Millet Vekili Hasan Karal, "Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle esnaf ve sanatkara kullandırılan kredilerin tutarı, 2011 yılında 5,5 milyar liraya çıkarıldı" dedi.
Esnaf ve sanatkara veriler kredilerin Ak Parti iktidarı döneminde 36 kat arttığını belirten Karal, "Halk Bankası tarafından kullandırılan 1 yıldan kısa vadeli kredilerde yüzde 5,1 yıldan uzun vadeli kredilerde ise yüzde 6 olarak belirleniyor. Esnaf ve sanatkarımıza, 2002 yılında Halk Bankası`ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 153 milyon lira iken, bu tutar 2011 itibarıyla 5,5 katrilyona çıkarılmıştır. Bu dönem içerisinde verilen krediler 36 kat artmıştır. 2002 yılında kredi kullanan kooperatif ortak sayısı 63 bin 520 kişi iken, 2011 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla bu sayı 245 bin kişiye ulaşmıştır. 2002 yılına göre kredi kullanan ortak sayısı 4 kat artmıştır. Esnaf ve sanatkara verilen kredi üst limiti 2002 yılında 5 bin lira iken, 2008 yılının başından itibaren kademeli olarak 35 bin ve 100 bin liraya yükseltilmiştir." dedi.
Selde Rize'ye giren para 50 milyar lira
Rize`deki Esnaf ve Sanatkarın sıkıntılarını aşağı yukarı bildiklerini belirten Karal, "Özellikle son sel afeti dolayısıyla bilhassa Rize Merkezde yaklaşık 260 civarında esnafımızın uğramış olduğu mağduriyetinin en kısa süre içerisinde giderilmesi ve zararlarının telafi edilmesi konusunda hükümetimizin ortaya koymuş olduğu inisiyatifi, göstermiş olduğu ilgi ve alakayı herhalde yakından takip etmişsinizdir. TBMM’de selden zarar gören diğer illerin Millet vekilleri kürsüye çıktıklarında hep şunu söylemektedirler. Bizim Vilayetimizin başında ille de Rize mi yazması lazım? Kısa süre içerisinde bu zararların telafi edilmesi sadece Rize’ye mi mahsustur? Yoksa biz de Vilayetimizin ismini mi değiştirelim? diyerek özellikle muhalefet Milletvekilleri bize bu şekilde hücum etmektedir. Biz 260 esnafımızın zararının telafi edilmesi konusunda çok süratli bir adım attık ve gerek Afet fonundan ve gerekse Başbakanlık Afet acil yardım başkanlığından, gerek çevre ve şehircilik bakanlığından gerekse Belediyelerden yapmış olduğumuz afet yardımlarından bu esnaflarımızın zararlarının ciddi anlamda tazmin edilmesini sağlamış olduk. Ayrıca bu sel dolayısıyla zarar gören çay üreticilerimizin de yani çaylıkları kayan tarım arazilerinin de zararlarının telafi edilmesini sağlamış olduk. Şu sel dolayısıyla Rize`ye gelen para yaklaşık olarak 50 milyar civarındadır." dedi.
"Rize'ye çağ atlatalım"
Rize`nin esnafıyla, tüccarıyla, çay üreticileriyle, bürokrasisiyle, Rize’de yaşayan tüm kesimleriyle beraber modern, çağdaş, ilerlemiş, kalkınmış bir il olmasını istediklerini belirten Karal, "Rize’ye çağ atlatalım. Rize’yi Türkiye’nin parmakla gösterilen illerinden biri yapalım. Alt yapı sorunlarını tamamen çözmüş, sağlık, eğitim gibi, ulaşım gibi temel sorunlarını tamamen halletmiş ve Türkiye’de özellikle Rize dışındaki insanların her yıl gelip görmek isteyecekleri, ülke dışındaki insanların da gelip görmeyi arzu edecekleri bir memleket haline dönüştürelim. Geçen yıl itibariyle yaklaşık 3 bin 500 civarında nüfusumuz arttı. Rize’nin aslında kendi öz nüfusu artmadı. Ama Rize Üniversitesi’nin gelişmişliği kalkınmışlığı ve büyümesi Rize’ye çok ciddi bir şekilde nüfus ivmesi kazandırdı. Biz istiyoruz ki Rize Üniversitesi’nin şuanda öğrenci sayısı 13 bin 14 bin civarında iken bunu 20 bin otuz binlere çıkartalım. Rize Üniversitesinin öğrenci sayısı ne kadar artarsa ve Rize’ye ne kadar dışarıdan biz yerli ve yabancı turisti çekebilirsek Rize esnafının kazancı o kadar daha fazlalaşır. Yani günde elli çay satan Kahveci yüz çay satar, günde otuz tane çorba satan lokantacı altmış çorba satar, ayda elli tane t-shirt satan konfeksiyoncu yüzelli tane t-shirt satar. Bu dolayısıyla İyidere’den Fındıklı’ya kadar Rize’nin tamamını olumlu yönde etkiler." dedi.