ENKAZ KALKTIKÇA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bugün saat 11.00 itibariyle 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 1150 kişinin yaralandığını ve yıkılan bina sayısının 970 olduğunu açıkladı. Ayrıca Van Valiliği’ne acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon TL Acil Yardım Ödeneği gönderildiği bildirildi.
AĞIR YARALANANLAR ERZURUM’A SEVK EDİLİYOR
Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde ağır yaralanan vatandaşlar, kara ve hava ambulanslarıyla Erzurum’a sevk ediliyor. Tedavi altına alınan ve durum ağır olan 50 yaralıdan 4’ü hayatını kaybetti.
Erzurum Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 Acil Komuta Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, depremin duyulduğu andan itibaren Vali Sebahattin Öztük’ün azami olarak Erzurum’un bölgeye destek vermesi talimatını verdiğini anımsattı.
Vali Öztürk’ün talimatı doğrultusunda, 112 komuta kontrol merkezinden sağlık yardımlarının organize edildiğini belirten Vançelik, "Depremin olduğu 13.40’dan şu saate kadar hep burada, sağlık hizmetlerini organize etmeye çalıştık. Bölge il olmamız nedeniyle deprem bölgesine en fazla yardım yapan iller arasındayız. 12 ambulans, her biri üçer kişilik olmak üzere 36 personelimiz olay yerine intikal etti" dedi.
Zamandan kazanmak için depremin duyulduğu andan itibaren Horasan, Köprüköy ve Pasinler ambulans ekiplerinin deprem bölgesine hareket ettiğini vurgulayan Vançelik, daha sonra da il merkezinden takviyeler yaptıklarını ifade etti.
Depremden yaklaşık bir saat içerisinde ambulansların önemli bir kısmının deprem bölgesine hareket ettiğini belirten Vançelik, şunları kaydetti: "Bizim Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri dediğimiz UMKE de bildiğiniz gibi sivil savunma gibi deprem bölgesinde. Yıkılan binaların bizzat içerisine girebilen ve bu konuda eğitimi olan arkadaşlarımız, 5’er kişilik araçla, 15 kişilik ekip yine aynı saatlerde yola çıktılar. İl Genel Sekreterliği bize vinç ve tır yardımı yaptı. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında bahçemizde mobil hastaneyi açmıştık. Ağır iklim çadırı dediğimiz, içerisinde ameliyat dahi yapılabilecek donanıma sahip konteyner, genel sekreterliğimizin vinçleri yardımıyla tırlara yüklendi ve akşam saatlerinde deprem bölgesi Erciş’e ulaştırıldı." Valilik Kriz merkeziyle koordineli çalıştıklarının altını çizen Doç. Dr.
Vançelik, Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) ile de sürekli işbirliği içerisinde olduklarını ifade ederek, onların talimatları doğrultusunda telafiler yaptıklarını söyledi.
TIBBİ MALZEME DESTEĞİ
Gece saatlerinde bölgeye tedavi hizmetleri için malzeme gönderdiklerini kaydeden Vançelik, "İhtiyaçlara göre telafiler yaptık. Bu kapsamda gece 7 bin 200 adet serum, 3 bin 100 branül ve tıbbi malzeme desteğinde bulunduk. Bunları hepsi şuanda deprem bölgesine ulaşmış vaziyette" diye konuştu.
Durumu ağır olan yaralıların Erzurum’a sevk edildiğini dile getiren Vançelik, şöyle konuştu: "Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi’ne 24 yaralı, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de 26 yaralı başvurmuş durumda. Tabii bunların önemli bir kısmı, bölge il olmamız nedeniyle oldukça ağır vakalar. Ne yazık ki şu vakte kadar Azize Hastanesi’nde 3, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 1 yaralımız hayatını kaybetti. Bütün depremde ölenler gibi bu yaralılarımızdan hayatın kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Biz maksimum destekle, diğer illerde olduğu gibi Valiliğimizin talimatları ve koordinasyonuyla yoğun bir şekilde takviye yaptık." Doç. Dr. Vançelik, "Organizasyonumuzun başında Sağlık İl Müdür Yardımcımız Dr. Mahmut Avcı vardı. Şu saate kadar uyumadan, bütün fedakarlıkla, diğer arkadaşlarımızla birlikte, başarıyla bu organizasyonu yaptı.
Bakanlığımızla, Valiliğimizle irtibat halindeyiz, sağlık ihtiyacı olarak ne varsa bölge il olarak, deprem bölgesine iletmek için hazır bekliyoruz" diye konuştu.
İhtiyaç duyulan tıbbi malzeme desteğini sağladıklarını anımsatan Vançelik, "Erzurum ili olarak şişme hastane dediğimiz, çadır hastanemiz şimdi orada. Ağır iklim çadırından oluşan hastanemiz açılmış ve kurulmuş vaziyette. Ve yine 50 yataklı sahra hastanesi, Erzurum’dan gönderdiğimiz, İl Genel Sekreterliğinin vinçleri ve tırları yardımıyla, onlar da tekrar orada vinçle indirmek için deprem bölgesindeler. Özellikle Erciş’te yoğunlaşmak suretiyle, takviye yapmış durumdayız." Depremin hemen ardından ambulans helikopteri de bölgeye sevk ettiklerini anımsatan Vançelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabii sadece yaralı anlamıyla değil, özellikle helikopterimizi ilk uçuş sırasında pilotlarımızla görüşerek, bölgedeki hava kararmadan oluşan tahribatın, yıkıntıların belirlenmesi amacıyla da tespit yapıp, öyle konuşlandılar. Şuan Van ambulans helikopteri burada. Van’dan gelen vakalar var. Bizim helikopterimizle de yaralı taşınıyor. Ama sayı sürekli arttığı için şuana kadar ambulans helikopterle taşınan yaralı sayısı konusunda net bir rakam vermem mümkün değil."