Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Rize'de

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, İslam dininin ibadete gösterilen özenin ilim öğrenirken ve öğretirken de gösterilmesini istediğini söyledi.

Keleş, Rize'deki Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, İslam dininin ilme verdiği değeri tartışmasız olarak ortaya koyduğunu belirtti.

İlim konusunda İslam dininin bilgiyi ahlaktan ve hikmetten bağımsız olarak ele almadığını ifade eden Keleş, şöyle konuştu:

"Bilgiyi ahlaktan ve hikmetten bağımsız olarak düşündüğümüz zaman salt bilginin huzur getirmeyeceğini insanlık nice acı tecrübelerle öğrenmiştir. Edindikleri bilgi ve kariyeri bencilce davranarak başkalarına yönelik sömürü için kullananların sergiledikleri davranışlar, hikmetten ve ahlaktan bağımsız bir bilginin hayır getirmeyeceğini fiili olarak göstermektedir."

İslam dininin ilimle ilmin adabının da öğretilmesine önem verdiğini belirten Keleş, şunları kaydetti:

"İslam dini, ibadete gösterilen özenin ilim öğrenirken ve öğretirken de gösterilmesini istemiştir. Alimlerin kaleminden akan mürekkebin şehitlerin kanlarına denk olduğunu, ilim tahsil ederken ölen bir kimse ile peygamberler arasında Allah katında sadece bir derece fark olduğunu bildirmiş, maddi bir menfaat karşılığında ilim öğretmeyi ayıplamış, ilim öğretmenin ve öğrenmenin hasbi olmasını istemiştir."

Bilgi öğrenmeyi sürdürmenin yanı sıra öğrenilen bilginin İslam'ın yararına kullanılması gerektiğini söyleyen Keleş, şöyle devam etti:

"Klasik metinlerimizin anlaşılmasının önemi günümüzde bir kat daha artmış bulunmaktadır. Çünkü geçmişi anlamadan geleceği anlamak mümkün değildir. Kendimizi yenileyemediğimiz zaman geçmişin büyük birikimini bugünün insanının diline çeviremeyiz. Birikimimiz atıl kalır. Dinimizin güzelliklerini insanların ilgi alanına taşımak pek mümkün olamayacak, insanlar bu güzel dini onun dostlarından değil düşmanlarından öğrenmek zorunda kalacaktır. Bunun için İslam'ın ilkelerini ve gösterdiklerini bugünün insanının anlayacağı şekilde çevirmeye ihtiyaç vardır."

Konuşmaların ardından, üç yıllık eğitimlerini tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan 17 öğrenciye belgeleri verildi. Seyit Badır birincilikle mezun oldu.

Törene, Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Müftüsü Yusuf Doğan da katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu