Paliç, yaptığı açıklamada, son dönemde bölgede çaylıkların sökülüp yeniden dikim yapılmasının gündeme geldiğini ve bazı kişilerin bunu savunduğunu ifade etti.
Yöredeki tüm çaylık alanların sökülüp yeniden dikilmesinin mümkün olmadığını anlatan ve heyelan riskine dikkati çeken Paliç, "Çünkü topraklarımızın sadece yüzde 10'u böyle bir uygulamaya uygun. Diğer bölümler ise dağlık alanlar. Çay kökü kopartıldığında toprağın yamaçta kalması mümkün olmaz. Dolayısıyla böyle bir uygulamanın yapılması mümkün değil" dedi.
Paliç, çaylıklarda bir yenilemenin yapılmasına kendilerinin de taraftar olduğunu dile getirerek, "Toprak altı kesim olarak adlandırılan ve Çin'de 800 yıldır uygulanan bir yöntem var. Bu yöntemde çay bitkisinin kökünün bulunduğu alan biraz derin kazıldıktan sonra, bitki dipten kesilir. Sonra da kökün üstü toprakla kapatılır. Böylece bir süre sonra yeni filizler çıkar. Bu yöntem çaylıkların tamamen yenilenmesi yerine yapılabilecek, bölgeye de uygun bir yöntemdir" diye konuştu.
Toprak altı kesim yönteminin uzun vadeli olarak, örneğin 20 yıl gibi bir zamanda uygulanabileceğini anlatan Paliç, bu yöntem sayesinde hem çay bahçelerinin yenileneceğini, hem de yeni istihdam olanakları doğacağını kaydetti.
Nevzat Paliç, şimdilik bu yıl sona eren budama projesinin devamından yana olduklarını vurgulayarak, "Ama bir yenilik yapılacaksa toprak altı kesim projesinin uygulamasından taraftar oluruz. Ancak bu yöntemde de çay bitkisinden 2 yıl ürün alınamaz. Bunun da tazmin edilmesi lazım. Uygulanabilecek olumlu projelerin taraftarıyız. Çay, 1 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bu nedenle çok düşünüp iyi karar verilmesi lazım" diye konuştu.