Başkan Fil açıklamasında ÇAYKUR'da bir vurdumduymazlığın yaşandığını ve bazı idarecilerin "Aman banane ben mi kurtaracağım bu Çaykur"u gibi düşünceye sahip insanlardan oluştuğunu kaydederek Çaykur'un zihniyetteki insanlardan kurtulmasına ve bu adımların artık derhal atılması gerektiğine inandıklarını ifade ederek, "Gelinen nokta son noktadır. Üreticimiz mağdur edilmiştir. Bunun hesabı da üreticiye verilmelidir" dedi. Fil ayrıca "Gelinen noktada çay kanununun ve Çay Üst Kurulu'nun derhal devreye girmesi ve bu belirsizliğin ortadan kalkması lazım. Bizler TÜMSİAD olarak bu konuda yapılacak çalışmalara geçmişte olduğu gibi bugünde destek vereceğimizi belirtmek isteriz." dedi.
Açıklamasında "Karadeniz insanı kahir ekseriyeti geçimini çaydan karşılamaktadır. Çay, ALLAH (C.C.)'nın bize büyük bir nimetidir. Çay senede üç dört hatta beş kez hasad edilen bir üründür bir çoğumuz bu nimet sayesinde evimizi, arabamızı almış düğün dernek yapmışız, ancak bizler bunun kıymetini tam bilememekte ve maalesef bu yüce nimete haksızlık etmekte hatta zaman zaman küfür bile etmekteyiz." ifadelerine yer veren TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdulbaki Fil, şunları kaydetti: Rize'miz ve bölge insanının geçim kaynağı olan çayla ilgili yaşanan sorunlar aslında yeni olmuş yeni ortaya çıkmış bir sorun değil. Bizler (STK) lar olarak bu soruna çözüm aramaya çalışmış çayın geleceği için pansuman tedbirleri ile değil de daha uzun vadeli altyapısı sağlam çalışmaların içersinde olduk. Ve bir çalışma yapıldı. Vatandaşın mağdur olmaması için çayın kanununun olması ÇAY ÜST KURULU'nun olması lazım. Tütün alkol piyasası düzenleme kurulu var. Milli içeceğimiz çayın da bir kanununun olması, belli bağlayıcı yasa ve maddeleri olması lazım dedik. Hemen siyasi rantçılar bunu başka yöne çektiler. Çaykur özelleşecek biteceğiz öleceğiz birileri oralara konuşlanacak v.s. dediler ve bu çalışma yarıda kaldı. Ancak gelinen noktada o adımların kısmen eksik tarafları da olsa bugün doğru adımlar olduğunu maalesef üzüntüyle izliyoruz.
ÇAYKUR'un siyasi malzeme yapıldığını ve atılan adımlardan geri adım atılmak zorunda kalındığını ifade eden Başkan Fil açıklamasını şu şekilde sürdürdü: Bugün çay kanunu çıksa idi vatandaş mağdur olmayacak vatandaş çayını herhangi bir özel sektöre verdiğinde en kısa zamanda parasını alacak. Git bugün gel yarın gibi bir sorun olmayacaktı. Çay uluslararası piyasalarda değeri olan bir ürün olacaktı ve çayını özel sektöre yarı parasına satılmayacaktı. ÇAYKUR'da bir vurdumduymazlığın ve oradaki bazı idarecilerin aman banane benmi kurtaracağım bu Çaykur'u gibi düşünceye sahip zihniyetteki insanlardan kurtulmasına ve bu adımların artık derhal atılması gerektiğine inanıyoruz. Gelinen nokta son noktadır. Üreticimiz mağdur edilmiştir. Bunun hesabı da üreticiye verilmelidir.
Fil, son "Gelinen noktada Çay kanununun ve ÇAY ÜST KURULU'nun derhal devreye girmesi ve bu belirsizliğin ortadan kalkması lazım. Bizler TÜMSİAD olarak bu konuda yapılacak çalışmalara geçmişte olduğu gibi bugünde destek vereceğimizi belirtmek isteriz." dedi.