Çayda budamada geç kalındı

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, bölgede uzun süredir devam eden ağır kış şartları nedeniyle çaylıklarda budama, gübreleme, bakım gibi işlemlerde geç kalındığını bildirdi.

Akman, yaptığı yazılı açıklamada, bitkilerin verim ve kalitesini arttırmak için toprağa organik veya kimyasal maddelerin verilmesi işlemine gübreleme denildiğini ifade etti.

Gübrelemede amacın toprakta eksik olan bitki besin elementlerini yeterli seviyeye getirmek olduğunu belirten Akman, tüm bitkilerde olduğu gibi çay bitkisinin büyümesi, gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için gübreleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Özellikle çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementlerinin toprağın verimsiz hale gelmesine neden olduğunu anlatan Akman, şunları kaydetti:

"Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi, toprağı fiziksel yapısını bozarak zaman içerisinde verimsizleştirmektedir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi açığının doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi, 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkanı olmadığı zaman bölgemiz toprak yapısına uygun kimyasal gübrelerden 25-5-10 özel çay gübresinin çay bahçelerine verilmesi önerilmektedir. Özel çay gübresi çay bahçelerine dekara 60-70 kilo verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre, fazla ürün alma anlamına gelmeyecektir."

Akman, özel çay gübresinin çay ocaklarının aralarına, dallarının iz düşümüne daire şeklinde sürgün oluşmadan önce iklim koşullarına, hava şartlarının durumuna göre şubat, mart ve nisan ayının ilk haftasında, tavsiye edilen miktarda ve doğru bir şekilde verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde uzun süren kış şartları gübreleme işleminin nisan ayına kaymasına neden olmuştur. Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi yanlıştır. Ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi de yanlıştır. Bu, çay bitkisinin zarar görmesine, bitkinin gübreden faydalanamamasına neden olur. Bilinçsiz bir şekilde toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin çay bahçelerinde kullanılması, toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne de neden olacaktır. Bölgemizde uzun süredir devam eden ağır kış şartları nedeniyle çaylıklarda budama, gübreleme, bakım gibi işlemlerde geç kalınmıştır. Bu nedenle bir an önce bu işlemlerin yapılması gerekmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?
Motorin Fiyatlarında İndirim geliyor
Narin Güran'ın cansız bedeni derede bulundu