Çay Üreticisinin sorunları Mecliste
CHP, çay üreticilerinin sorunlarının tespit edilmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı´na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye´nin çay üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğu ifade edildi.
Çayın, son dönemlerde üreticinin yüzünü güldürmediği, bir çok tarımsal üründe olduğu gibi çayda da üretim-tüketim dengesizliğinin bulunulduğunun savunulduğu gerekçede, ´´Hükümetlerin siyasal çıkarları için dönemsel, günü kurtarıcı teşvik, istidam ve fiyatlandırma politikaları sonucu çay tarımı ve çay üreticileri büyük sorunların içine saplanıp kalmıştır. Çay sektöründe, devletin payı uygulanan politikalar vasıtasıyla bilinçli olarak azaltılmış, özel sektörün ise sürekli artmıştır. 1990´lı yıllarda sektörde yüzde 25´lik bir paya sahip olan özel sektör, 2000´li yıllarda bu oranı yüzde 50´lere çıkarmıştır´´ denildi.
Gerekçede, üreticilerin yaşadığı sıkıntıların başında ÇAYKUR´un kota ve kontenjan uygulamalarının geldiği ifade edilerek, çay ihracatının her yıl biraz daha gerilediği öne sürüldü.
Ülkeye sokulan kaçak çay sorunun da ele alınması gerektiğinin belirtildiği gerekçede, şunlar kaydedildi:
´´İhracat azalmasına rağmen hala yaklaşık 50 bin ton ucuz ve kalitesiz çay ithal edilmektedir. İthal edilen bu kalitesiz çaylar ÇAYKUR etiketiyle basılarak piyasaya sürülmektedir. Bu da hem çay sektörünün hem de bölge ekonomisinin zarar etmesine neden olmaktadır. Çay üreticilerinin gerek üretim gerekse ürünlerini pazarlama aşamasında yaşadıkları sorunların detaylı bir şekilde tespit edilerek kalıcı çözüm yollarının bulunması, sivil toplum kuruluşlarının da fikrini alarak tespit edilen sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların bir an önce başlatılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.´´ .