Çay Kanunu Tekrar Gündemde

Ulusal Çay Konseyi Başkanı ve AK Parti eski Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın daha önce karşı çıktığı ve “olmaz” dediği Çay Kanunu’nu tekrar gündeme getirdi.

Ulusal Çay Konseyi Başkanı AK Parti eski Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu bugün Rize Ticaret Borsası’nda düzenlediği basın açıklamasında, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “olmaz” diyerek rafa kaldırdığı “Çay Kanunu” taslağını tekrar gündeme getirdi.

Çay sektöründe bir düzenleme yapılmaması halinde Rize’nin her yıl 350 milyon TL ekonomik kaybı olacağını belirten Bayramoğlu, kanunun siyasilerin algılama noksanlığına takıldığını ileri sürdü.

Bayramoğlu, yaptığı açıklamada bu yıl bölgede toplamda 1 milyon 232 bin ton yaş çay yaprağı hasat edildiğini belirterek 2009 yılında bu rakamın 1 milyon 103 bin, 2010 yılında ise 1 milyon 305 bin ton olduğunu hatırlattı. Buna rağmen yaş çay yaprağından elde edilen kuru çay oranının yüzde 20’den yüzde 17’lere gerilediğini söyledi. Bayramoğlu, “Be demek oluyor üreticimizden kaliteli üretim için istediğimiz 2.5 yaprak 5.5 olmuş. Çay işlerken daha çok çöp işlemişiz” dedi.

Sektörün genel gidişatının iç açıcı olmadığını belirten Bayramoğlu, “Sektörde ciddi bir fiyat karmaşası var. Maliyetinin altında çay satılıyor. Arz fazlası çay piyasaya sürüldüğü için fiyatlar düşüyor. Düşmeye de devam edecek. Sektöre düzenleme getirilmezse Rize’nin her 1 kg yaş çayda 2 TL zararı var. Bu yılda 350 milyon TL yapıyor. Firmalar geçmişte olduğu gibi çay müstahsiline yaş çay bedellerini vadeli olarak ödemeye başlayacak. Müstahsilin cebine girmesi gereken para zamanında girmeyecek. Çaykur’un düzenli para ödemesi de sektörü kurtarmayacak. Bugün sektörde kar eden hiçbir işletme yok. Belki ucuza çay alıp paketleyen firmalar kar ediyordur. Çay kanunu çıkartılmadığı müddetçe işler daha da kötüye gidecektir” diye konuştu.

Çıkartmak istedikleri Çay Kanunu’nun engellendiğini belirten Bayramoğlu, “Siyaset işi bu noktaya getirmiştir, engellenmiştir. Eğer Rize bundan bir şey kazanmışsa doğrudur derim. Ama herkesi bir kez daha değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Siyasilerin algılama noksanlığı yüzünden Çay Kanunu anlaşılamadı. Başbakanımıza da doğru anlatılamadı” şeklinde konuştu.

Rize Ticaret Borsası ile Ulusal Çay Konseyi’nin öncülüğünde, sektörün sorunlarını çözecek olan, ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda, sektörün tüm temsilcileri ile bilim adamları tarafından hazırlanan Çay Kanunu Taslağı 2009 yılı Ekim ayında yaklaşık bin 500 kişi, kurum ve kuruluşun görüşlerine sunulmuş, görüş ve önerilerini bildiren 120 kurum ve kuruluşun temsilcileriyle çeşitli kere toplantılar yapılmış, maddeler tek tek enine boyuna tartışılarak revize edilmiş ve Haziran 2010 itibariyle son şekline getirilmişti.

Konu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl Haziran ayında Rize gezisinde gündeme getirilmiş ve partisinin Rize Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, “Çay Kanunu diye bir şey söylüyorlar. Bizim böyle bir çalışmamız yoktur. Bunu kim diyorsa yalan söylüyor! Eğer bizim öyle bir çalışmamız olursa bunu bütün ilgili kişilerle bir araya gelerek gerçekleştiririz” diyerek dönemin Rize AK Parti Milletvekili Ali Bayramoğlu’nu yalanlamıştı.

Bunun ardından daha sonra bir açıklama yapan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Çay Kanunu çalışmalarının iptal edildiğini belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi