Çay Demleme Yarışmasının Birincisi

Dünyada ilk kez Rize’de “çay demleme” yarışması yapıldı. Yarışmanın birincisine 12 bin TL değerinde 1 ton kuru çay hediye edildi.

Dünyada ilk kez Rize’de, Rize Belediyesi ve Rize Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “En iyi çay demleme” yarışması düzenlendi. Hafta içi yapılan elemelerin sonunda finale 6 yarışmacı kaldı. Finalistler, bugün Rize Belediyesi Yaz Spor Şenliği'nde birinci olmak için yarıştı.

Sahil Parkında düzenlenen programa jüri üyesi ABD'li yazar Katharine Branning'in yanısıra Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Eşi Reyhane Bakırcı, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Rize Belediyesi Başkan Yardımcıları, Çaykur Genel Müdür Yardımcıları ve daire amirlerinin yanısıra 10 bini aşkın vatandaş katıldı. Başkan Bakırcı, yarışmada üçüncü gelen yarışmacının sembolik çekini vermek üzere sahneye davet edildiğinde "Bizlerin huzur içinde bulunmamız için gece gündüz demeden çalışan Emniyet Teşkilatımızın İl Müdürü Sayın Hüseyin Yenice aramızda bulunuyor. Ben bu çeki kendisinin vermesini arzu ediyorum" diyerek Rize İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice'yi sahneye davet ederek çeki yarışmacıya Yenice'nin vermesini sağladı.


Bu Yarışma Rize'ye Özgü...

ABD'li yazar Katharine Branning'in de aralarında olduğu, Jüri başkanlığını ise Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Görevlisi İrfan Yaşar'ın yaptığı, çay tadımcıları Selçuk Kandil, Yahya Kemal Sarı ve Dilek Altın ile Çaykur Kalite Kontrol Müdürü Hasan Ekşi'den oluşan 6 kişilik jüri; Murat Alhan, Ali Rıza Tevetoğlu, Mehmet Akif Atagül, Şaban Çolak, Şenol Sandıkçı ve Servet Turanlı isimli altı yarışmacıların demlediği çayları tattı. Binlerce kişinin izlediği yarışmada jüri, çayları tadarken, servis şekillerine de dikkat ederek puanlama yaptı. Puanlama ise iki ana kategoride yapıldı. Elde edilecek puanın yüzde 30'unu servis öncesi hazırlık, sunum (servis) ve servis yeteneği oluştururken çayın görünümü ve tadı ise puanlamanın yüzde 70'lik kısmını oluşturdu.


İŞTE İLK ÜÇ SIRANIN SAHİPLERİ

Yapılan puanlama sonucu Murat Alhan 88,67 puanla birinciliği elde ederek 1 ton kuru çayın sahibi oldu. Servet Turanlı'nın 86,31 puanla ikinci olarak 250 kilo kuru çayın sahip olduğu yarışmada üçüncülüğü ise 83,96 puanla Şenol Sandıkçı elde etti. Sandıkçı üçüncü olması dolayısıyla 100 kilo kuru çayın sahibi oldu. Yarışmada ayrıca finale kalan ve 4,5 ve 6. sırayı elde eden yarışmacılar ise 50'şer kilo kuru çay kazandı. Yarışmada ilk üç dereceye girenlere, kazandıkları ödüllerin sembolik çekleri sunuldu.

Yarışma devam ettiği sırada bir konuşma yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Türk çayının dünyanın en kaliteli çayı olduğunu, dünya çay piyasasında hak ettiği yeri alacağına inandığını söyledi. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise, en iyi çayın tozlu çaydan demlendiğini, demlemeden önce çay yıkama işleminin yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti.


Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, üretim ve sanayi aşamasında Türk çayının dünyanın en kaliteli çayı olduğunu, tek sıkıntının tanıtım olduğunu, bu tip yarışmalarla Türk çayını dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Erdoğan, hazırladıkları Avrupa Birliği projesi ile çay demleme ve servis uzmanları yetiştireceklerini ve bu insanları Türkiye’nin dört bir yanına göndereceklerini sözlerine ekledi.












İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

KARAKOYUNLULAR FEDERASYONU FAALİYETLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Nüfus Cüzdanı Değişikliği ve T.C. Kimlik Kartı Başvuru Süreci nasıl olur ?
2024 KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENLİK KALKANI USOM
Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nda Gündemi Değerlendirdi: Ben Hiç Konuşmayayım Mı?