Bu ilde her 5 kişiden birinin otomobili var!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre, Türkiye'de en fazla taşıt istanbul'da bulunurken, Ankara'da ise 5 kişiden biri otomobil sahibi olarak görünüyor.

TÜİK tarafından yapılan son açıklamaya göre 2012'nin Ağustos ayında 91 bin 193 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Bunların yüzde 29'unu İstanbul, yüzde 7'sini Ankara oluştururken İzmir, trafiğe kaydı yapılan 5 bin 372 araçla Türkiye genelinin yüzde 6'sına ulaştı. Kaydı yapılan araçlarda ilk sırayı otomobiller alırken onu motosiklet, kamyonet ve traktör takip etti.

Öte yandan Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısında önceki aya göre yüzde 18.5'lik azalma olurken trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 40'ının yakıt olarak LPG kullandığı belirlendi.

İSTANBUL VE İZMİR ORANLARI AYNI

Son rakamlara göre, İzmir motorlu taşıt sayısı bakımından İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'nin üçüncü ili oldu. İzmir'deki motorlu taşıt sayısı Ağustos ayında 1 milyon 51 bin 358 oldu. Böylece kentte her 4 kişiden birinin motorlu araç, her 7 kişiden birinin de otomobil sahibi olduğu ortaya çıktı. Bu oranlar 13 milyon 624 bin 240 kişilik nüfusa ve 3 milyon 29 bin 798 motorlu taşıta, 1 milyon 981 bin 419 otomobile sahip İstanbul'da da hemen hemen aynı oranda çıktı.

ANKARA'DA 5 KİŞİDEN BİRİ OTOMOBİL SAHİBİ

Ankara'da ise her 5 kişiden birinin otomobil sahibi olduğu anlaşıldı. Toplam 4 milyon 890 bin 893 kişilik nüfusa sahip Ankara'da, Ağustos ayı sonu itibarıyla 1 milyon 418 bin 5 motorlu araçtan 1 milyon 22 bin 83'ü otomobil olarak kaydedildi.

İDUĞ: İZMİR'DE HACİM YÜKSELİYOR

Son açıklanan rakamlarla birlikte sektörle ilgili DHA'ya bir değerlendirme yapan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, İstanbul'da daha fazla nüfus ve otomobil olmasına rağmen nüfusun otomobil sayısına oranının İzmir'le aynı olmasının kentin potansiyelini de gösterdiğini dile getirdi. Ankara'da ise kamu ve kiralık araçların sayısının çok olmasının dengeyi değiştirdiğini belirten İduğ, "İzmir'de otomotiv sektöründe hacim anlamında yükselmeler var. Bunun en büyük nedenlerinden biri inşaat sektöründeki hareketlenme. İstanbul doygunluğa ulaştığı için yatırımlar İzmir'e geliyor. Bu otomotiv sektörünü de etkiliyor" diye konuştu.

'GÖSTERİŞTEN ZİYADE FAYDA'

Kentte otomobil satın alma alışkanlıklarına da değinen İduğ, "İzmir'i İstanbul ve Ankara ile kıyasladığımızda burada aynı markalar satın alınmıyor. İstanbul'da ithal otomobillerle çok fazla show room görürsünüz. İzmir'de göremezsiniz. Çünkü İzmir çok lüks otomobil satın alan bir nokta değildir. İhtiyaca ve bütçeye göre satın alır. İzmirli varlığını çok göstermek istemez. Biraz gizlidir. Gösterişten ziyade faydasına bakıyor" dedi.

İzmirliler'in memnun kaldığı markayı da kolay kolay değiştirmediğini aktaran İduğ, LPG kullanımında ise her geçen gün artışların yaşandığını kaydetti.

'İZMİR GERİ DÖNÜŞÜM YATIRIMINA AÇ'

Kentte otomotiv sektörünün gelişimi için öncelikle özel olarak teşvik edilmesi gerektiğini ve tecrübeli yan sanayi birikiminin kullanılması gerektiğini vurgulayan İduğ, "İzmir geri dönüşüm konusunda yatırıma aç. Elektrik maliyeti çok yüksek. Otomotiv yatırımları düşünülüyorsa demir çelik ve alüminyum türünde geri dönüşüm fabrikalarının artırılması gerekir. Rekabet edebilmek için teşvik bölgesinde hammadde de olması gerekiyor. Bu yüzden üretim yapılacak hammadde ile ilgili uzun anlaşmalarla metal alımı sağlanmalı" önerisinde bulundu.

İzmir'deki araçlar:

Otomobil 552.366

Motosiklet 194.928

Kamyonet 183.220

Traktör 52.650

Kamyon 36.318

Otobüs 16.264

Minibüs 13.985

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı
İstanbul’da Toplu Ulaşıma Yüzde 35 Zam
Hakan Gültekin, TSTK Genel Başkanlığına Seçildi
MSB: 2025'in İlk Yarısında Bedelli Askerlik Ücreti 243 Bin TL Olarak Belirlendi