Bu böcek tarım arazilerini tehdit ediyor

Rize ve çevresinde son üç yıldır görülen 'Ricania Simulans' isimli böcek hızla çoğalarak, Trabzon'un Of ilçesindeki tarım arazilerini olumsuz etkilemeye başladı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez üç yıl önce görülen 'Ricania Simulans' isimli böcek ilk olarak İyidere İlçesi'nde gözlenirken üç yıl içerisinde hızla çoğalarak Trabzon'un Of İlçesi'nden Artvin'in Hopa İlçesi'ne kadar tüm sahil şeridinde etkili oldu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından inceleme altına alınan böceğin Ricaniida familyasına bağlı 'Ricania Simulans' isimli böcek olduğu, yapıştığı bitkilerin öz suyundan beslenerek geliştiği ancak yapıştığı bitkinin gelişimine önemli ölçüde zarar verdiği tespit edildi. İlk önce mısır ve fasulye gibi yumuşak bitkilerde etkili olan böceğin, genetik yapısının güçlenerek son bir yıldır mandalina, çay ve meyve ağaçlarına da zarar verdiği tespit edildi. Böceğin gelişiminin ve yayılmasının önüne geçilmemesi halinde bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan çay tarımını da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından böcekle ilgili zirai mücadele yöntemlerinin araştırılmasına devam ediliyor.

İstanbul'dan memleketi Trabzon'un Of ilçesine tatile gelen İsmail Hakkı Erdoğan, böceğin bahçesine büyük zarar verdiğini söyledi. Kendisinin aynı zamanda emekli bir albay olduğunu belirten Erdoğan, böceğin biyolojik harp amaçlı dışarıdan bölgeye getirilmiş olabileceğini belirterek devletin ilgili birimlerinin biran önce konuyla ilgili inceleme yapması gerektiğini söyledi. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu böcek iki yıl önce fasulyelerde görülüyordu. Geçtiğimiz yıl biraz daha arttı. Bu yol ise, tüm sebze ve meyveleri sardı. Sardığı bitki kuruyor. Böceğin yerleştiği bitkiden meyve ve sebze alınamıyor. Böcek güçlenerek bu yıl çay gibi sert bitkilere de yapışmaya başladı. Biran önce tedbir alınmazsa, ilerleyen yıllarda çay tarımını olumsuz etkilemesinden endişe ediyorum. Bu böcek biyolojik harp amaçlı dışarıdan bölgemize getirilmiş olabilir. Bu hızla çoğalması ve güçlenmesi halinde bölge tarımı büyük ölçüde olumsuz olarak etkilenecektir. Devletin ilgili birimlerinin biran evvel konuyla ilgili inceleme başlatması
gerekmektedir" dedi.

Tüm bitkilere yerleşip bitkilerin öz sularını tamamen kuruyana kadar tüketen böcek türü için yaklaşık iki yıldır süren çalışmalara rağmen etkili olabilecek bir ilaç tespit edilemedi. Öte yandan, Rize Tarım İl Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında, böcek kafeslenerek gözlem altına alındı. Böceğin yüksek nemi sevdiği anlaşılırken, bulunduğu diğer ülkelerde tarım ürünlerine zarar vermediği Rize'de ise, aksine tarım ürünleri üzerinde büyük oranda zararlı olduğu tespit edildi. Böceğin insan üzerinde ise olumsuz bir etkisine rastlanılmadı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Merkez bankası faizi düşürdü
Bolu yangınında yaralıların durumu nedir ?
ChatGPT Erişim Sorunu: ChatGPT Çöktü Mü?
Son Dakika: Motorine Zam Geldi! Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Ocak 2025)
Mehmet Aktaş’ın Kardeşi Serbest Bırakıldı! Devlet Adamlığıyla Takdir Topladı